Hyppää sisältöön

Naiset ja ikääntyneet näkevät erityisen paljon painajaisia

Stressaavat historialliset tapahtumat näkyvät painajaisissa ja unissa kansallisella tasolla, uskoo THL:n tutkija.

Kuva: Yle

Naiset kertovat näkevänsä painajaisia useammin kuin miehet ja ikääntyneet useammin kuin nuoret, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksesta.

THL:n tutkijan Nils Sandmanin mukaan painajaiset ovat vähän tutkittu ja yleinen ilmiö. THL pyrki selvittämään, mikä painajaisia aiheuttaa ja onko niillä merkitystä mielenterveyden ja hyvinvoinnin kannalta. 

Tutkimuksessa selvitettiin yleisyyden lisäksi painajaisten muoti- ja ikätrendejä sekä sukupuolieroja. Se kattoi 35 vuoden ajanjakson.

Suomalaisista aikuisista 2 - 5 prosenttia näkee Sandmanin mukaan usein painajaisia. Syitä siihen, että naiset kertovat näkevänsä miehiä useammin painajaisia, ei tiedetä.

Sandmanin mukaan voi olla että naiset vain raportoivat useammin kuin miehet, koska ovat kiinnostuneempia unista ja muistavat niitä paremmin.

On myös mahdollista, että naisilla on enemmän masennusta ja painajaisiin liittyviä muita ongelmia. Vaikuttaisi kuitenkin, että sukupuoliero on aito, sanoo Sandman. Hänen mukaansa asiaa aiotaan tutkia jatkossa lisää.

Sandmanin mukaan tutkimuksessa havaittiin myös kaksi kiinnostavaa historiallista faktaa. 1970- ja 1980-luvuilla sodankäyneet miehet näkivät enemmän painajaisia kuin miehet, jotka eivät olleet olleet sodassa.

Toiseksi ilmeni, että satunnaisten painajaisten määrä on kasvanut 1980-luvulta 2000-luvulle. Erityisen korkealla niiden määrä oli 1990-luvulla.

Historialliset tapahtumat, jotka vaikuttavat moniin ihmisiin stressaavasti, näkyvät painajaisissa ja unhäiriöissä ihan kansallisella tasolla

Nils Sandman

- Tästä voisi ehkä päätellä, että historialliset tapahtumat, jotka vaikuttavat moniin ihmisiin stressaavasti, näkyvät painajaisissa ja unihäiriöissä ihan kansallisella tasolla, sanoo Sandman.

Sandmanin mukaan THL:n tutkimus on tilastollinen eikä sisällöllinen muun muassa siksi, että painajaisten sisältöä selvittävä tutkimus olisi paljon vaikeampi toteuttaa. Sandman muistuttaa, että THL:llä oli 70 000 tutkittavaa, joten kysymykset piti pitää selkeinä.