1. yle.fi
  2. Uutiset

Halauksia ja lentosuukkoja hauskalla Runoviikolla

37. Kajaanin Runoviikko järjestetään 3. - 7.7.2013 ja otsikkotasolla teemaksi on sattumalta noussut hauskuus. Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto arvelee, että ilman ilakointia olisi sodan jälkeinen Suomikin näyttänyt erilaiselta.

kulttuuri
Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto.
Oula Jukka Laukkanen

Aikanaan ei sotien jälkeisen Suomen rakentaminen olisi onnistunut ilman Esa Pakarista, Reino Helismaata ja kumppaneita, sanoo Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto.

- Tavallisista arkipäiväisistä asioista puhuminen vääräleukaisesti antoi ihmisille tilaa hengittää, ajatella ja olla oma itsensä, jopa unohtaa itsensä.

Kainuu on Huovislandia.

Taisto Reimaluoto

Reimaluoto sanoo Kajaanin Runoviikon hauskuuden olevan iloista sattumaa, kun ohjelmistossa (siirryt toiseen palveluun) on groteskia komediaa.

- Isoin vaikuttaja on ehkä Suven runoilija (siirryt toiseen palveluun) Pekka Kejonen, joka kirjoittaa hauskasti ja napakasti vaikeistakin asioista. Hän on runouden Veikko Huovinen!

Taiteellinen johtaja itse tekee tänä vuonna Runoviikolle yhden esityksen.

- Viime vuonna tein kaksi hyvin erityyppistä esitystä, ja se kävi raskaaksi. Mieluiten pysyttelen tapahtuman ajan taustalla, kiitän ihmisiä lavalla ja lähettelen lentosuukkoja sekä halailen heitä kulisseissa ja kadulla tavatessani.

Heiskasen Huovis-esityksen suosio yllätti

Reimaluoto arvasi ohjelmistoa tehdessään, että Veikko Huovisen teksteihin perustuva Ilkka Heiskasen esitys Huovisen erikoiset vetää yleisöä.

Ilkka Heiskanen.
Kajaanin Runoviikko

- Tiesin kyllä, että Huovisella on iso jalansija Kajaanissa, mutta Heiskanen-Huovinen -kaksikolla jalansija on ehkä vielä isompi. Kainuu on Huovislandia.

Runoviikko on esiintyvien taiteilijoiden keskuudessa tunnettu siitä, että Kajaanissa pidetään huolta esiintyjistä.

- Yhteinen asia yhdistää Runoviikolla - vaalimme suomen kieltä, ja koolla on hienoja ajattelijoita ja runoilijoita. Jo lähtökohta on syleilevä ja olemme hyvien asioiden äärellä, Reimaluoto sanoo.

- Olen kiertänyt maailmalla vaikka minkälaisia festivaaleja, ja Runoviikko on pieni, mutta suuri. On hirveän hienoa, että kaupungin yllä on muutaman päivän aineettomuuden värinä, niin kuin ollut jo silloin kun Elias Lönnrot oli täällä.

Lue seuraavaksi