IT-alan irtisanomiset näkyvät piikkinä vuokratyöfirmoissa

Viimeaikaiset ICT-alan rajut irtisanomisuutiset Oulussa näkyvät jo vuokratyöfirmoissa. Henkilöstövuokrausyrityksistä kerrotaan, että it-alan työpaikoista on kova kilpailu ja avoimia työpaikkoja on etsitty viime päivinä tavallista kesäaikaa vilkkaammin.

talous
Renesasin työntekijät kävelevät henkilöstöinfoon.
Kirsi Karppinen / Yle

Vuokratyöfirmat arvioivat, että työpaikkoja löytyy Oulusta vielä pienistä ja keskisuurista yrityksistä, mutta moni joutunee lähtemään muualle työn perässä.

Kesäloma-aika on tavallisesti hiljainen vuokratyöfirmoissa, mutta viime päivät on pitänyt kiirettä.

- Paikkoihin on tullut hakemuksia moninkertainen määrä verrattuna tavanomaiseen, kertoo Eilakaislan Oulun toimipisteen henkilöstokonsultti Tatu Luukkainen. Hänen mukaansa irtisanottavat hakevat myös sellaisia työpaikkoja, jotka eivät täysin vastaa omaa osaamista.

- Oma työkokemus saattaa olla hyvinkin vahva, kymmeniä vuosia. Tämä kertoo siitä, että ihmiset haluavat tehdä töitä, vaikka työnkuva ei olisikaan yhtä vaativa. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että samaa paikkaa saattaa hakea koko vanha työtiimi ja lisäksi entinen esimies, Eilakaislan Luukkainen sanoo.

- Avoimia paikkoja on klikattu netistä tuplasti normaalia ajankohtaa useammin, kertoo puolestaan Adeccon Oulun yksikön päällikkö Marko Perander.

Pk-yrityksistä löytynee vielä paikkoja

Vuokratyöfirmat arvioivat, että monen täytyy lähteä työn perässä pois Oulusta. Vaikka oululaista osaamista lähetetään ulkomaille ja Etelä-Suomeen, ICT-alan paikkoja saattaa kuitenkin löytyä vielä pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Manpowerin Oulun aluepäällikkö Jukka-Pekka Myllykangas arvioi, että Nokian ympärille syntyneet pk-yritykset ovat suuria firmoja ketterämpiä työllistämään.

- On yrityksiä, jotka rekrytoivat Oulussa jatkuvasti. Nyt tarjotaan usein projektityötä, minkä kautta saattaa päästä vakituisempaan työhön kiinni, Myllykangas kertoo.

Esimerkiksi Renesasilla työntekijöiden irtisanomisaika saattaa olla kuusi kuukautta. Pitkä irtisanomisaika voi olla hyväksi työnhaulle, arvioi Eilakaislan henkilöstökonsultti Tatu Luukkainen.

- Tämä on parasta aikaa keskittyä työn hakemiseen. Turvaa on vielä jäljellä eikä ole pakkopaikkaa ja paniikkia löytää töitä. Työnhakijalle voisin vinkata, että nyt kannattaisi vielä lisäkouluttautua esimerkiksi ohjelmistopuolelle, missä on suuri osaajien tarve Oulussa. Myös koodaajille on kysyntää, Luukkainen vinkkaa.