Italian kansalliset aarteet alennustilassa

Italian arkeologiset kohteet ja historialliset monumentit kärsivät budjettileikkauksista ja rahapulasta.

kulttuuri
Rooman Colosseum sisäpuolelta nähtynä.
Ettore Ferrari / EPA

Viiden viime vuoden aikana Italian kulttuuribudjetti on pudonnut kolmannekseen, ja tällä hetkellä Italia kohdistaa kokonaisbudjetistaan kulttuuriin hieman yli prosentin. Esimerkiksi Irlannissa vastaava luku on 7,4 prosenttia.

Tämän takia useita kohteita on jouduttu sulkemaan, vaarana ovat olleet muun muassa putoilevat kivet.

UNESCO huolestunut

Säästöistä on kärsinyt etenkin Italian ylpeys Pompeiji, johon suunnattuja varoja on käytetty epäonnistuneesti ja osa niistä on jopa eksynyt rikollisjärjestöille.

Viime aikoina Pompeijissa on romahtanut talojen seiniä, mikä on herättänyt huolta myös kansainvälisesti. Esimerkiksi YK:n kulttuurijärjestö UNESCO on dokumentoinut siellä erilaisia vaurioita. Pompeijista on tullut symboli erilaisten säästöjen ja huonon johtamisen seurauksille. Alueella ei esimerkiksi ole riittävästi henkilökuntaa, eikä sitä pystytä valvomaan kunnolla.

Lakkoilua Uffizissa

Henkilökunnan puute on johtanut myös lakkoiluun. Äskettäin sekä Rooman Colosseum että Firenzen Uffizin galleria pitivät ovensa suljettuina.

- Olemme koomassa, italialainen arkeologi Salvatore Settis totesi äskettäin.

- Kärsimme nyt viime vuosien tuhoisan toiminnan seurauksista.

Myös maailman suurin koskaan rakennettu amfiteatteri Colosseum on alennustilassa. Rakennuksesta on pudonnut osia, se on kärsinyt saasteista ja sen perustukset ovat vajonneet alaspäin. 2000 vuotta vanhan monumentin korjaustyöt ovat myöhästyneet vuodesta toiseen.

Pompeijin tilanteeseen tosin on tulossa lähivuosina helpotusta. Aluetta ryhdytään kunnostamaan EU-rahoituksella, jota on myönnetty yli 40 miljoonaa euroa.

Lähteet: AFP