1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kartta näyttää, mistä Snowdenin kerrotaan hakeneen turvapaikkaa - UM vahvistaa Suomi-tiedon

Ulkoministeriön mukaan turvapaikkapyyntöä ei aiota käsitellä hakemuksena, koska sitä ei luovutettu Suomen alueella. Tietovuotajan turvapaikkapyyntö oli lähetetty faksilla Suomen Venäjän suurlähetystöön Moskovassa maanantaina.

Wikileaks-sivuston mukaan Snowden on lähettänyt turvapaikkahakemuksen kaikkiaan 21 maahan. Venäjälle tehty hakemus on peruttu, kertoi Kreml tänään. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ulkoministeriö on vahvistanut, että Suomi on saanut turvapaikkapyynnön amerikkalaiselta tietovuotajalta Edward Snowdenilta.

Pyyntökirjelmä oli lähetetty faksilla Suomen Venäjän suurlähetystöön eilen maanantaina aamuyöstä.

- Ulkoasiainministeriön osalta tämä ei johda mihinkään toimenpiteisiin. Jatko riippuu siitä, tuleeko meille sellainen turvapaikkahakemus, joka esitetään Suomessa. Tässä vaiheessa voidaan sanoa, että varsinaista turvapaikkahakemusta ei ole tehty, kertoo yksikönpäällikkö Arto Kosonen.

Edward Snowden Kuva: Reuters

Kososen mukaan Snowdenin kirjelmää ei voida pitää turvapaikkahakemuksena, koska sitä ei luovutettu Suomessa.

Suomi noudattaa Euroopassa yleistä käytäntöä, jonka mukaan turvapaikkahakemukset käsitellään vain maan sisällä luovutettuina.

Edward Snowden on nykyisten tietojen mukaan yhä Moskovan kansainvälisen lentokentän transit-tilassa.

Maailmankuulun tietovuotajan matkustamista hankaloittaa Yhdysvaltojen peruuttama passi, jonka takia hän ei ole päässyt poistumaan lentokentältä.

- Obaman hallinto käyttää kansalaisuutta aseenaan. Vaikka minua ei ole tuomittu rikoksesta, he ovat mitätöineet passini ja tehneet minusta maattoman ihmisen, Snowden sanoi maanantaina Wikileaksin sivuilla julkaistussa lausunnossa.