Kreml: Snowden ei haekaan turvapaikkaa Venäjältä

Kremlin mukaan urkintapaljastuksia tehnyt Snowden perui turvapaikkahakemuksensa sen jälkeen, kun presidentti Putin vaati tätä lopettamaan Yhdysvaltain vastaisen toiminnan.

Urkintakohu

Turvapaikkaa Venäjältä hakenut Edward Snowden on perunut hakemuksensa. Presidentinhallinnon tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan urkintapaljastuksia tehnyt Snowden perui turvapaikkahakemuksensa sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin vaati tätä lopettamaan Yhdysvaltain vastaisen toiminnan.

Venäjän ulkoministeriö kertoi maanantaina, että Wikileaks-vuotosivuston edustaja jätti Snowdenin turvapaikka-anomuksen Moskovan Sheremetjevon lentokentän konsulaattitoimistoon sunnuntaina. Snowden on lähettänyt turvapaikkahakemuksen yli 20 maahan, muun muassa Suomeen.

Niistä Intia ja Brasilia ovat torjuneet hakemuksen. Suomi, Norja, Saksa, Itävalta, Puola, Sveitsi, Irlanti ja Espanja ovat sanoneet, että hakeakseen turvapaikkaa hakijan tulisi olla niiden alueella. Myös Islanti sanoi samaa viime viikolla, ja Ecuador on aiemmin sanonut, ettei se voi käsitellä hakemusta ellei Snowden ole Ecuadorin maaperällä

Putin sanoi maanantaina, että halutessaan Snowden saa jäädä Venäjälle, mutta tämän täytyy lopettaa Yhdysvaltain tiedustelusalaisuuksien paljastaminen.

Kremlin edustajan mukaan Snowden oleskelee edelleen Sheremetjevon lentokentän transit-alueella.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters, AFP, AP