Harvinainen sairaalabakteeri löytyi Espoosta

Kahdeksalta potilaalta on löydetty harvinainen bakteeritartunta Puolarmetsän sairaalassa. Tartunnan alkuperää ei vielä tiedetä. HYKS:n liikkuva infektioryhmä kouluttaa Puolarmetsän henkilökuntaa bakteerin hoidosta tiistaina. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kotimaa
Käsiä pestään saippualla.
Käsihygienia estää sairaalabakteerin leviämistä.Pekka Kauranen / Yle

Espoon Puolarmetsän sairaalasta on löydetty harvinainen sairaalabakteeri. Yhteensä kahdeksalta potilaalta on löytynyt Pohjoismaissa harvoin tavattua CPE-bakteeria. Kaikki kantajat ovat tällä hetkellä oireettomia ja samalla osastolla. Bakteerille on altistunut noin sata henkeä.

Bakteeri on suolistoperäinen, ja se voi pitkään olla oireeton. Bakteeri on myös erittäin vastuskykyinen antibiooteille. HYKS:in infektiolääkäri Mari Kanervan mukaan bakteeri voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavia tulehduksia.

- Tästä aiheutuvat tulehdukset liittyvät usein erikoissairaanhoitoon ja potilaalle tehtyihin toimenpiteisiin, itsessään bakteeri ei juuri oireita aiheuta.

Bakteeri onkin vakava, jos se pääsee leviämään suolistosta hygienian pettäessä. Mari Kanervan mukaan bakteeri voi tuolloin aiheuttaa vakavia virtsatietulehduksia tai keuhkoputkentulehduksia. Nämä tulehdukset liittyvät kuitenkin erikoissairaanhoitoon.

Alkuperää metsästetään

Bakteeri havaittiin lähes sattumalta näytteestä, josta ei tavallisesti otettaisi laajaa bakteeriviljelyä. Sen jälkeen Puolarmetsän sairaalan potilaita on seulottu tarkasti läpi. Tähän mennessä on varmistunut vain kahdeksan tartuntaa, mutta altistuneita on tiedossa jo sata.

- Varmuuden vuoksi olemme valinneet todella väljän altistuksen määritelmän. Seulomme kaikki osastolla olleet toukokuun alusta asti ja kaikki huonetoverit vuoden alusta asti, kertoo infektiolääkäri Mari Kanerva.

Puolarmetsän sairaalassa on lähinnä kuntoutujia potilaina. Nyt bakteerin alkuperää metsästetäänkin erikoissairaanhoitopisteistä, joissa potilaita on aikasemmin hoidettu.

- Nyt me metsästämme bakteerin alkuperää ja jäljitämme potilaiden hoitohistoriaa. Mitään tärppejä ei vielä kuitenkaan ole tullut, infektiolääkäri Mari Kanerva sanoo.

Lisäkoulutusta henkilökunnalle

Mari Kanerva on HYKS:n liikkuvan infektioryhmän lääkäri, joka menee aina sairaalan avuksi kun infektioita ilmenee. Puolarmetsän sairaalan henkilökunta saa vielä tiistain aikana lisäkoulutusta CPE-bakteerista.