Kulttuurineuvos: Valtaväestön on ymmärrettävä, että romania ei saa valkaista

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin mukaan vähemmistöt eivät integroidu yhteiskuntaan muuttumalla valtaväestön kaltaiseksi. Romania ei saa jugurttirusinan tavoin päältä valkaista, toteaa tunnettu romaniasian puolestapuhuja Balzar.

kulttuuri
Mies seisoo kuvia sisältävän lakanan edessä
Karri Laihonen / Yle

Monien muiden vähemmistöjen muassa romanit joutuivat kohtaamaan keskitysleirien kauhut toisen maailmansodan aikana. Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry on tuottanut traumaattista muistoa purkavan Miranda-näyttelyn, joka avattiin tällä viikolla Rauman kaupunginkirjastoon.

- Näyttelyssä ei esitetä kauhuja, vaan sitä mitä tekivät toisessa maailmansodassa ne, jotka eivät nähneet, kuulleet ja tienneet mitä tapahtui, mutta kuitenkin säätivät lakeja, joiden takia romanit esimerkiksi joutuivat keskitysleirille, kertoo näyttelyn tuottaja Veijo Baltzar.

Romanien elämä eurooppalaisessa yhteiskunnassa ei ole sotien tauottuakaan juuri helpottunut. Baltzar kritisoi kädentaitojen ja kokemuspohjaisen työn aliarvostamista nykykulttuurissa.

- Moderni kulttuuri on markkinatalouskulttuuria. Se ei ole mitään tuottavaa kulttuuria, vaan hyödyttömän tavaran tekemistä toiselta toiselle.

Suvaitsevaisuus-sana on selvästi fasismia.

Veijo Baltzar

Jugurttirusinasyndrooma

Hänen mukaansa samoin kuin tumma rusina kuorrutetaan valkoisella päällisellä jugurttirusinaa tehdessä, yritetään romaneista tehdä hyviä valkolaisia, vaikka he olisivat jo valmiiksi hyviä romaneja.

- Meille lähetetään mustalaiskulttuurista tietämättömiä virkamiehiä kertomaan, miten olla tässä yhteiskunnassa. Jugurttirusinasyndroomassa valtaväestö opettaa vähemmistöjä ja liimaa omaa kulttuuriaan päälle, selostaa Baltzar.

Hän toivoo, että valtaväestö lähettäisi ennemminkin valtaväestön tuntevia asiantuntijoita kertomaan, miten yhteiskunnassa saavutettaisiin yhdenvertaisuus.

"Tulevaisuus näyttää arveluttavalta"

Tunnettua romaniasian edistäjää, kulttuurineuvos Veijo Baltzaria harmittaa nyky-yhteiskunnan vähemmistöjen integrointiin liittyvä muka hyvää tarkoittava retoriikka.

- Suvaitsevaisuus-sana on selvästi fasismia ja sana tasa-arvo ei kunnioita ihmistä. Ei kukaan halua olla tasa-arvoinen tai tasapäinen kenenkään kanssa.

Veijo Baltzar ei uskalla suhtautua tulevaisuuteenkaan yltiöoptimistisesti.

- Tulevaisuus näyttää arveluttavalta. Tällä hetkellä vallitsee ajatusmaailma syö tai tule syödyksi.

"Tämä on Raumalta arvoteko"

Miranda-näyttelyn kokoava voima muistaa kiittää Raumaa siitä, että romanikulttuuri on toivotettu tervetulleeksi Rauman kaupunginkirjastoon.

- Meidät on otettu hienosti täällä vastaan. Haluan kiittää tästä Rauman kulttuurijohtajaa. Se, että saamme esitellä näyttelyä täällä on jo tietynlainen arvotekijä, joka luo arvopohjaa ja tietoisuutta.

Näyttely kiertää Suomen maakuntia noin kolmen vuoden ajan, minkä jälkeen se lähtee Eurooppaan. Näyttelyhankkeen yhteistyökumppaneina ovat toimineet muun muassa alankomaalainen Anne Frank-säätiö sekä Tšekin romanikulttuurin museo.