Valkoisen miehen pääkallo haastaa käsityksen Australian asuttamisesta

Eurooppalainen mies oli DNA-kokeiden perusteella syntynyt vuoden 1650 paikkeilla. Vakiintuneen historiankäsityksen hänen ei olisi pitänyt menettää päätään Australiassa, koska eurooppalaiset eivät olleet sitä vielä löytäneetkään.

kulttuuri

Jo toinen todiste lyhyen ajan sisällä viittaa siihen, että Australiaan purjehti eurooppalaisia ennen Australian löytäjäksi julistettua James Cookia tai mantereen pohjoisrannoilla häntä ennen käyneitä hollantilaisia löytöretkeilijöitä.

Aiemmin tänä vuonna kerrottiin tuhatvuotisten kolikoiden löytymisestä rantahiekasta, nyt vielä konkreettisemmasta jäljestä: valkoisen miehen pääkallosta.

Kallo voi olla traaginen mutta kiehtova johtolanka Australian alkuperäisasukkaiden ja ulkomaailman kohtaamisesta.

Historioitsija Cassie Mercer

Ehjä kallo löytyi Tareesta New South Walesin osavaltiosta toissa vuoden lopulla. Poliisi oli aloittamaisillaan murhatutkimukset, mutta vastikään valmistuneet kalloluun ja hampaan DNA-näytteiden kokeet osoittivatkin, että kallo on odottamattoman vanha.

Australian kansallisen yliopiston antropologin Stewart Fallonin mukaan kallo kuului eurooppalaiselle miehelle, joka syntyi vuoden 1650 paikkeilla ja kuoli luultavasti 40–50 vuotta myöhemmin, kauan ennen kuin Cook rantautui Australiaan vuonna 1770.

Luvut pitävät paikkansa 80 prosentin todennäköisyydellä, Fallon sanoo. Hän jatkaa tutkimuksia selvittääkseen miehen syntymäpaikan.

Peräisin kallokokoelmasta?

Arkeologi Adam Ford toppuuttelee kirjoittamasta Australian asutushistoriaa aivan heti uusiksi. Kallon hyvä kunto ja se, ettei paikalta löytynyt muita ihmisjäänteitä, viittaavat hänen mukaansa toiseen mahdolliseen selitykseen.

– Kallo saattaa olla peräisin jonkun yksityiskokoelmasta. Sellaiset olivat hyvin suosittuja 1800-luvulla, Ford kertoo.

Historioitsija Cassie Mercer puolestaan sanoo, että jos kallo todella on peräisin ajoilta ennen brittiasutusta, se on traaginen mutta kiehtova johtolanka Australian alkuperäisasukkaiden ja ulkomaailman kohtaamisesta.

– On kiinnostavaa, että kallo löytyi New South Walesista, kaukaa pohjois- ja länsirannikoista, joilta on aiemmin saatu arkeologisia todisteita alkuperäisasukkaiden yhteyksistä hollantilaisiin, portugalilaisiin, jaavalaisiin ja kiinalaisiin kauppiaisiin, Mercer sanoo australialaisessa The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset