Edistääkö päästökauppa ilmastonsuojelua vai jarruttaako se Euroopan teollisuutta?

Kuluvan vuoden aikana EU:ssa on kohistu päästökaupasta. Kun hiilidioksidipäästötonnin hinta on romahtanut pahimmillaan alle kolmen euron ja markkinoilla olevien päästöoikeuksien määrä on vahvasti ylijäämäinen. Pitäisikö päästökauppaa tiukentaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi? Vai onko päästökauppa tulppana eurooppalaisen teollisuuden elpymiselle?

Osallistu
Saksalaisen sokeritehtaan piipusta nousee savua taivaalle.
Armin Weigel / EPA

Päästökaupan ryhdittämiseksi on ehdotettu päästöoikeuksien huutokauppojen lykkäämistä eli ns. backloadingia, jonka avulla päästöoikeuksien hintaa voitaisiin pumpata ylöspäin.

Teollisuudessa on arvosteltu, että päästöoikeuksien hinnannousu vähentäisi Euroopan kilpailukykyä. Backloadingin kannattajien mukaan päästökauppajärjestelmällä ei nykymenolla saavuteta tarpeeksi suuria päästövähennyksiä vakavan ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Euroopan parlamentti äänesti ensimmäisen esityksen kumoon huhtikuussa, mutta nyt keskiviikkona 3.7.2013 backloading on uudestaan äänestylistalla Strasbourgin täysistunnossa. Uuden kompromissiesityksen mukaan 900 miljoonan päästöoikeuden huutokauppaa lykättäisiin lähivuosille.

Aiheesta lisää** A-studiossa **3.7. klo 21:00.