Talousapu lapsille horjuttaa vanhemman omaa taloutta

Lasten ymmärtämättömyys taloudesta ja maksuvaikeuksien salailu ovat tuhoisa yhdistelmä.

Kotimaa
Oriveden velkaneuvoja Kirsti Lattunen

Eläkkeelle jääminen tai jopa läheisen ihmisen sairastuminen horjuttaa helposti taloudellista tasapainoa. Iäkkäämmän ihmisen talouden saattavat syöstä kriisiin myös omat, jo aikuiset lapset.

- Vanhemmat ottavat lainaa ja pikavippejä maksaakseen lastensa velkoja pois, tietää velkaneuvoja Kirsti Lattunen.

Vain pieni osa tapauksista tulee velkaneuvojalle saakka, mutta tilanne on silloin ajautunut jo pahaksi.

Vanhempien kukkaro ei ole pohjaton

Vanhemman rakkaus ja huolenpito lapsestaan on luonnollista ja se jatkuu myös tämän kasvaessa aikuiseksi. Välillä raja omien ja toisten asioiden välillä kuitenkin hämärtyy, ja esimerkiksi lapsen työttömyyden taloudelliset seuraukset vaikuttavat silloin myös vanhempiin. Jos menoja ei osata suhteuttaa tuloihin, pyydetään helposti apua vanhemmilta.

Lapset eivät välttämättä edes ymmärrä sitä, ettei vanhemmilla ole varaa ottaa velkoja hoidettavakseen.

Kirsti Lattunen

Joskus taloudelliseen itsenäisyyteen herättely tapahtuu vasta velkaneuvojan toimesta.

- Lapset eivät välttämättä edes ymmärrä sitä, ettei vanhemmilla ole varaa ottaa velkoja hoidettavakseen. Toisaalta vanhemmat eivät myöskään kerro sitä, Kirsti Lattunen sanoo.

Kaikki ikäryhmät työllistävät velkaneuvojaa

Oriveden kaupungin velkaneuvojana työskentelevän Lattusen kokemuksen mukaan iäkkäitä ihmisiä on velkaneuvojan tuolissa samassa suhteessa kuin nuoriakin. Sukupolvien ero näkyy kuitenkin velkakierteen syissä ja korjausyrityksissä.

Lasten taloudellisesta auttamisesta seurannutta ylivelkaantumista hävetään.

Kirsti Lattunen

- Vanhemmat ihmiset ottavat yllättäviin elämäntilanteisiin lainaa, ja myös erot velkaannuttavat. Nuoret matkustelevat ja kuluttavat hyödykkeitä velaksi enemmän, Lattunen sanoo.

Iäkkään ihmisen saapumista velkaneuvojan vastaanotolle on edeltänyt pitkä häpeän ja syyllisyyden ahdistama syvä velkakierre. Mitä pienemmältä paikkakunnalta ollaan, sitä enemmän tilannetta salaillaan.

Erityisesti lasten taloudellisesta auttamisesta seurannutta ylivelkaantumista peitellään. Asiakkaat toivovatkin pääsevänsä tilanteesta ulos omin voimin. Velkaa maksetaan uusilla veloilla, ja lopulta tilanteeseen tarvitaan ammattiapua.

- Asiakkaani sanovat usein ensimmäisenä, ettei tätä voi sattua heille, kun aina on raha-asiat hoidettu kunnolla, sanoo velkaneuvoja Kirsti Lattunen.

Kesälomat ja joululahjat näkyvät velanhoidossa

Velkaneuvojalle kiireisimmät kuukaudet ovat elokuu ja tammikuu. Ikäviä asioita ei haluta hoitaa kesähelteillä, ja tammikuussa erääntyvät velaksi ostetut joululahjat.

- Me ihmiset olemme mukavuudenhaluisia, ja maailma on täynnä houkutuksia. Velkajärjestelyn loputtua on mahdollista jälleen saada velkaa, ja osa ihmisistä ei osaa kieltäytyä tästä houkutuksesta, sanoo velkaneuvoja Kirsti Lattunen.