1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sade syö mansikkatilallisen tiliä

Sateet uhkaavat lyhentää jo ennestään lyhyttä mansikan satokautta Keski-Suomessa. Osalla maakunnan mansikkatiloista pääsato loppuu jo tällä viikolla.

Mansikkatiloilla poimijoita tarvittaisiin pelloille nyt rutkasti, jotta rivit saataisiin siitiksi ja marjoja myyntiin. Kuva: Yle / Jaana Polamo

Alueelliset erot mansikan saatavuudessa ovat Keski-Suomessa suuret, joten joillakin tiloilla pääsatoa riittänee vielä pari viikkoa. Kovat sadekuurot voivat kuitenkin koitua marjasadon kohtaloksi.

Kyllähän se on tonneja, jos ei kymppitonneja, mitä tää sade meille maksaa.

Anja Kiiskinen

Esimerkiksi Laukaan Kuusisaaressa Ruusulan mansikkatilalla viimeöinen sade teki tuhojaan, eikä toista mansikkalajiketta saada tällä hetkellä myyntiin ollenkaan.

- Pellot täytyy poimijoitten kanssa siivota täysin läpi ennen kuin sitten on taas normaalia polkaa. Se on aina viivan alta pois, että kyllähän se on tonneja, jos ei kymppitonneja, mitä tää sade meille maksaa, mansikkatilan vanhempi emäntä Anja Kiiskinen arvioi.

Paras marja itse poimien

Kiiskinen kehottaa ostajaa olemaan valppaana mansikkakaupoilla. Nyt ostettu marja on myös syytä säilöä nopeasti.

- Sanoisin, että paras, mitä säilöjä voi tehdä, on pitää omat silmänsä auki, jos ostaa valmiiksi poimittua marjaa.

Paras tapa varmistaa marjojen laatu on Kiiskisen mukaan poimia mansikat itse.

- Varmin tapa saada hyvää marjaa on mennä itsepoimintaan. Se on tiloille suuri apu, koska nyt tarvittaisiin kolminkertainen työvoima peltojen putsauksessa, Kiiskinen sanoo.