Norilsk Nickel luottaa Porin saavan LNG-kaasuterminaalin

Porin terminaalista on kiinnostunut useampikin yhtiö. Se palvelisi satakuntalaista teollisuutta.

talous
Nesteytettyä maakaasua kuljettava Arctic Voyager -alus satamassa.
Nesteytettyä maakaasua kuljettava Arctic Voyager -alus satamassa Rotterdamissa heinäkuussa 2011.Lex van Lieshout / EPA

Nikkeliyhtiö Norilsk Nickel uskoo Porin saavan uuden kaasuterminaalin.

Useat yhtiöt ovat kiinnostuneet perustamaan uuden nestemäisen kaasun terminaalin Porin Tahkoluotoon. Esillä ovat olleet Gasum ja Aga. Myös muita kiinnostuneita on ollut liikkeellä.

Terminaali palvelisi erityisesti satakuntalaista teollisuutta. Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi arvioi, että LNG-kaasuterminaalin saaminen olisi erittäin merkittävää satakuntalaiselle teollisuudelle.

- Rikkidirektiivin voimaantulo tuo lisäkustannuksia. Meille olisi nyt tärkeää saada esimerkiksi energiapuolen infrastruktuuriin parannusta, toimitusjohtaja Hautojärvi sanoo.

Hautojärven mukaan nikkelimarkkinoiden kasvu on tällä hetkellä jäissä, koska nikkeliä käyttävä terästeollisuus ei ole saanut uusia tilauksia. Kysynnän kasvu tulee Aasiasta.

Nikkelin maailmanmarkkinahinnan lasku on vähentänyt Norilskin raaka-ainekustannuksia, mutta samalla yhtiön valmiista nikkelistä saama hinta on pienentynyt. Yhtiö saa osittain omistamansa Talvivaaran kaivoksen tuottaman nikkelin. Lisäksi se tuo raaka-ainetta muun muassa Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta.

Norilsk Nickel Harjavalta työllistää noin 270 ihmistä. Alihankkijoineen nikkelinjalostus työllistää Harjavallan alueella noin 500 ihmistä.