Kesällä riidellään, mutta eroon ei rynnätä

Kesällä parisuhteet ovat kovilla ja lomien jälkeen pariterapiaan hakeudutaan tavallista enemmän myös Lapissa. Näin kertoo paripsykoterapeutti Irma Tuisku Rovaniemeltä. Kesäajan kriisit eivät silti näy avioerojen määrissä, sillä Tilastokeskuksen mukaan erojen määrä on vähentynyt Lapissa viime vuosina ja avioeroja myönnetään tasaisesti ympäri vuoden.

Kotimaa
Nainen ja mies istuvat järvenrannalla erikseen.
Perheneuvojan pakeille tullaan pääasiassa parisuhdeongelmien ja -kriisien vuoksi. Keskustelemaan voi tulla yksin, yhdessä puolison tai koko perheen kanssa. Miehet hakevat entistä useammin apua.Heli Mäkikauppila / Yle

Kesälomalla riitelevät pariskunnat ei ole mikään myytti, sillä kriisien jälkiä korjataan syksyllä. Paripsykoterapeutti Irma Tuisku kertoo, että syksyisin pariterapialla on kysyntää.

- Kyllä syksy on vilkasta aikaa. Oman kokemuksen pohjalta olen nähnyt, että jos pariskunnilla on takanaan raskas talvi, kesälomaan kohdistuu liian suuret odotukset. Usein ne odotukset on omassa päässä, eikä niistä ole tullut kerrottua kumppanille. Sitten tulee suuria pettymyksiä.

Tässä terapeutin kolme vinkkiä kesäloman onnistumiseksi:

- Ensinnäkin tärkeää ei ole se miten riidellään, vaan miten sovitaan. Riidat pitäisi sopia niin, että kumpinkin tulee ymmärretyksi ja kuulluksi. Toiseksi kannattaisi tehdä yhdessä jotain mukavaa vähintään pari kertaa vuodessa. Silloin arki ei pääse puuroutumaan ja on koko ajan jotain mitä odottaa. Kolmas asia on toisen huomioiminen. Mikä hänelle on tärkeää. Silloin viestii, että välittää toisestä ja hän on tärkeä.

Avioliittoa kannattaa hoitaa

Lapissa erosi viime vuonna 386 paria ja vuonna 2010 määrä oli yli neljänsadan. Samaan aikaan solmittujen avioliittojen määrä on kasvanut. Paripsykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Irma Tuisku on nähnyt työssään myös paljon positiviisia merkkejä.

- Pariskunnat kiinnittävät entistä enemmän huomiota arjen hyvinvointiin. Puolisoa huomioidaan enemmän ja pariskunnat näyttävät keskustelevan enemmän. Jos ongelmia on, niin terapiaan osataan hakeutua entistä herkemmin.

Vertaistuki auttaa solmujen aukaisemisessa

Levillä järjestetään elokuun alussa Levi-Cross avioliittotapahtuma. Tapahtuman järjestäjä Helena Syvänen kiinnostui aiheesta oman aviokriisin myötä.

- Olemme tunteneet mieheni kanssa lapsesta saakka ja seurustelu alkoi lukioaikoina. Muutama vuosi sitten avioliitosta paljastui todella ikäviä asioita. Emme halunneet uhrata pitkää suhdetta ja saimme apua avioliittoleireilta, kertoo Helena Syvänen.

- Haluan korostaa, että leirille voi ja kannattaakin osallistua, vaikka parisuhteessa ei mitään kriisiä olisikaan. Moni osallistuja on sanonut, että tapahtuma on kuin keidas jossa voi keskittya vain hoitamaan parisuhdetta.

Levi-Crossin parisuhdeleirille voi osallistua koko perhe. Lapsille on oma ohjelma. Toiminta perustuu vertaistukeen pienryhmissä. Tapahtumalla on kristillinen pohja, mutta uskonnollista vakaumusta ei kysellä. Sen sijaan sateenkaariperheet eivät mahdu mukaan.

- Luennoitsijat ja ryhmänvetäjät ovat perehtyneet miehen ja naisen väliseen suhteeseen. Meillä ei ole osaamista palvella sateenkaariperheitä, sanoo Helena Syvänen.