New Orleans vei Katja Toivolan mukanaan

Teini-iän kiinnostus New Orleans -jazziin ajoi nuoren naisen vetopasuunan soittajaksi. Myöhemmin New Orleansista tuli myös koti. Mökkimatka Etelä-Karjalaan on vain hieman pitkä.

musiikki
Keskellä Leroy Jones pasuunaa soittaa Katja Toivola.
Yle

Imatra Big Band Festivals tarjoaa tiistai-iltana Swing Fever -illan. Illan aikana esiintyy muun muassa Spirit of New Orleans, jonka johtaja on pasunisti Katja Toivola.

- Olen bändin johtajana Spirit of New Orleansissa ja New Orleans Helsinki Connectionissa. Valitsen biisit ja hoidan käytännön järjestelyt. Välillä on kuitenkin kiva olla jonkun muun bändissä, jolloin pitää vain olla paikalla keikalla ja soittaa, Toivola naurahtaa Big Band -teltan taka-alueella.

Jazz on ollut Toivolalle aina rakkauden asia. Teini-iässä hän kiinnostui New Orleans -jazzista.

- Soittimen valinta ei ollut päivän selvää, mutta pasuunan luonne on reipas ja suoraviivainen. Se ehkä sopii hyvin minunkin luonteelle, Toivola sanoo.

Säästörahoilla ensimmäsitä kertaa New Orleansiin

Toivola haaveili aikoinaan pääsystä New Orleansiin. Lopulta hän säästi ylioppilaskirjoitusten jälkeen rahaa ja pääsi sinne vuonna 1995 ensimmäistä kertaa.

Leroy Jones ja Katja Toivola.
Katja Toivola tapasi miehensä Leroy Jonesin New Orleansissa jo 90-luvulla.Claudia Reiter

- Olin ymmyrkäisenä ihastuksesta. Se kaikki taide, ruoka, arkkitehtuuri ja sää olivat mahtavia. Menin heti seuraavana vuonna uudestaan ja sitä seuraavana ja silloin aloimme seurustella Leroyn kanssa. Siitä on jo 16 vuotta aikaa, muistelee Toivola.

Muusikko Leroy Jones soittaa myös Spirit of New Orleansissa Imatra Big Band Festivaaleilla. Vuodesta 2004 lähtien Katja Toivola on ollut täysaikaisesti New Orleansissa.

Mökille Saimaalle

Pasunisti Toivolalla on ollut harvinainen kesä. Hän on miehensä Jonesin kanssa voinut olla runsaan viikon lomalla mökillä Etelä-Karjalassa.

Pasunisti Katja Toivola Imatra Big Band Festivaaleilla vuonna 2013.
Katja Toivola IBBF-teltassa tiistaina 2.7.2013.Yle

- Ilmahan on ollut aivan mahtava. Veden lämpötila on ollut 27 astetta! Hyttysiä ja paarmoja on ollut paljon, mutta eihän kaikkea voi saada, Toivola nauraa.

Saimaan rannalla oleva mökki on Toivolan mukaan suvun yhteinen.

- Olen ollut vauvasta asti kesiä siellä. Kyllähän kaikki ihmiset, joilla on mökki, tietävät miten ihanaa on päästä sinne.