Lehmä ja presidentti näytillä Seinäjoen Farmarissa

Jo vuosikymmenten ajan maatalousnäyttelyn vakiokalustoon ovat kuuluneet niin lehmät kuin presidentitkin. Molempia on myös lähdetty varta vasten katsomaan. Farmarin ei-presidentillinen suojelija on sen sijaan uudempi tuttavuus. Farmari avaa porttinsa tänään Seinäjoella.

Kotimaa
Farmari maatalousnäyttelyalueella on sekä oikeita että koristelehmiä.
Nämä Farmari-lehmät patsastelevat näyttelyalueella, mutteivät ammu.Anne Rahjola/Yle

Seinäjoella puoliltapäivin alkavassa Farmari-maatalousnäyttelyssä voi tänäkin vuonna bongata paitsi lehmän myös presidenttiparin. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailevat messualueella iltapäivällä.

Presidentit ovat olleet kiinteä osa maatalousnäyttelyitä jo kymmeniä vuosia, Kyösti Kallion ja Urho Kekkosen ajoista lähtien.

Näyttelyn johtaja Antti Siljamäki muistelee, että alkuvuosina Urho ja hänen Sylvi-vaimonsa istuivat juhlaväestä erillään omalla paikallaan. Avajaisten aikana presidentti tutkaili kiinnostuneena näyttelyluetteloa.

Juhlakentällä kiertäessään Kekkonen tiesikin kysyä juuri tietyltä emännältä, että hänenkö lehmänsä lypsää näin paljon maitoa. Kansa piti tätä selvänä merkkinä presidenttinsä viisaudesta.

Halosen ensivierailu jännitti kaikkia

Kekkosen jälkeen näyttelyissä tuli parin presidentin mittainen tauko. Vuonna 2000 Tarja Halonen aloitti perinteen uudelleen, kun hän tuli luvanneeksi osallistua näyttelyihin presidentinvaalikamppailunsa aikana.

– Tarja Halonen noudatti kiitettävästi tätä lupaustaan. Hän oli yhdessätoista maatalousnäyttelyssä, ja vain yhden kerran joutui perumaan, Siljamäki kiittelee.

Presidentti Halosen vuoden 2000 ensivierailua Seinäjoella jännittivät sekä järjestäjät että presidentti itse. Tämä johtui siitä, että Etelä-Pohjanmaa oli suurelta osin kannattanut presidenttikilvassa keskustan Esko Ahoa.

Vierailu sujui kuitenkin hyvin ja presidentti sai kansanomaisella esiintymisellään puolelleen myös ne kansalaiset, jotka eivät olleet häntä alun perin tukeneet, Antti Siljamäki muistelee.

– Maatalousylioppilaiden osastolla oli keinoutare, jolla opetellaan lypsämään. Adjutanttien hämmästykseksi Halonen ryntäsi sinne kokeilemaan omia lypsytaitojaan, Siljamäki kertoo myhäillen.

Ensivierailusta rohkaistuneena presidentti Halonen vieraili Seinäjoella myös kuusi vuotta myöhemmin, ja selvästi rennommissa tunnelmissa.

Suojelija = uusi julkkis

Presidenttiä totuttiin alkuvuosina pyytämään maatalousnäyttelyiden suojalijaksi. Uusi, vähemmän virallinen suuntaus alkoi, kun messujärjestäjät huomasivat Satunnaisen matkailijan Juhani Mäkelän kirjoittaneen pakinan "Jos olisin maatalousnäyttelyn suojelija".

Pakina innoitti pyytämään Mäkelää suojelijaksi, mihin hän suostuikin. Alku oli lupaava:

– Muistan avajaistilaisuuden, kun Juhani Mäkelä avasi Farmaria. Hän avasi paidannapit ja näytti hyvin varustautunutta vatsaansa ja sanoi: Minä olen suomalaisen ruoan ystävä.

Myöhemmin Mäkelän jalanjäljissä ovat Seinäjoella Farmaria suojelleet kirjailija Jari Tervo sekä runoilija ja poliitikko Tommy Tabermann. Tämänvuotisen näyttelyn suojelija on maanviljelijä ja Elonkerjuu-yhtyeen kitaristi Simo Ralli.

Julkkisten lisäksi Farmarissa voi nähdä neljän päivän aikana kaikkiaan noin 400 eläintä, lehmien lisäksi myös muun muassa sikoja, siipikarjaa ja hevosia.