1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Saksan ja Venäjän mediat innoissaan Savonlinnan Oopperajuhlista

Oopperajuhlien pitkäjänteinen työ Venäjällä alkaa tuottaa tulosta. Myös perjantain ensi-illassa vieraileva Saksan liittopresidentti on nostanut kansainvälistä kiinnostusta.

kulttuuri
Savonlinnan Oopperajuhlien harjoitukset 2013
Yle

Olavinlinnassa on käynnissä viime hetken harjoitukset ennen perjantain suurta ensi-iltaa ja siitä alkavaa juhlahumua. Vaikka linnanmuurit ovat paksut, eivät oopperatähdet ole säästyneet säiden herroilta.

- Linna on ollut aika lämmin, mikä oli alussa hyvä asia, koska yleensä täällä palellaan aina harjoitusten alussa. Tämä sade kun nyt tuli, niin se helpottaa vähän olosuhteita, koska ihmisillä kun on paksut vaatteet päällä tuolla lavalla ja siellä juostaan ympäriinsä. Ehkä tämä vajaa kaksikymmentä astetta on ainakin harjoitusvaiheessa ihan hyvä asia, taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen kertoo.

La Traviata vetää ennätysmäisesti

Sään ei tarvitse pelätä säikäyttävän oopperavieraitakaan, sillä oopperajuhlien tämän vuotinen suuri panostus Giuseppe Verdin La Traviata-ooppera on täyttymässä viimeistä paikkaa myöten, vaikka teosta esitetään kaksikertaa enemmän kuin oopperoita tavanomaisesti. Verdin ja Wagnerin 200-vuotisjuhlavuosi tarkoittaa, että taiteilijoiden teoksia esitetään nyt ympäri maailman. Olavinlinnan versiot eivät häpeä kansainvälisessä vertailussa.

- Traviata on innostanut yleisöä lähes ennenkuulumattomalla tavalla. Me olemme hyvin hyvin iloisia siitä, että sen myynti on ylittänyt kaikki odotukset, festivaalijohtaja Jan Strandholm sanoo.

Hämäläinen kiittelee Olavinlinnan versiota.

- Traviatan ohjaaja Mariusz Trelinski on alunperin ollut elokuvaohjaajana. Hän on tehnyt erittäin mielenkiintoisen version Traviatasta.

Presidenttien vierailu lisää kansainvälisen median mielenkiintoa

Saksan liittopresidentin Joachim Gauckin ja presidentti Sauli Niinistön vierailu perjantaina Samson et Dalilan ensi-illassa on tuonut Savonlinnan Oopperajuhlille paljon kansainvälistä kiinnostusta. Saksalaisen median lisäksi oopperajuhlien profiili vaikuttaisi olevan nousussa myös Venäjällä.

- Ooppera on tehnyt pitemmän aikaa jo töitä Venäjän suhteen ja on kasvattanut tietoisuutta meidän tasosta etenkin Pietarin alueella. Ja varmasti osittain kiinnostusta lisää myös se, että yksi Venäjän huippu talo eli Mihailovski tulee tänä kesänä Savonlinnaan, Strandholm sanoo.

Lue seuraavaksi