Muistoja kultaiselta Nintendo-ajalta jaetaan nyt jälkikasvun kanssa

Vanhat, rakkaat pelit eivät unohdu. Hämeenlinnasta löytyy pian Suomen suurin retropelien valikoima. Pelihuone Enter haluaa yhdistää pelisukupolvet ja tallentaa 1980-luvun parhaita paloja jälkipolvienkin ihaltavaksi.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Muistatko Speden Spelien nopeustestin? Paina sitä nappulaa, jossa valo palaa ja sitten vain seuraat valojen välkettä ja painelet nappeja. Hämeenlinnalaisen Pelihuone Enterin yrittäjän Antti Kosken ennätys on 221.

Kivijalkakaupan ovella vastaan vyöryy pelimaailman nostalgiaa, vaikkei olisikaan asianharrastaja. Paikka huokuu muistoja ja vanhat pelikonsolit näyttävät suorastaan naurettavilta. Mutta ei sille, joka pelaa.

Nostalgia on nousussa, jopa sisustamiseen saakka. On irtopäätä ja vanhoja pelilaatikoita, Arcade-laite kuului aikoinaan luontevana osana pelihallien kalustoon. Ja mitkä äänet! Virtual Fighter 3, tämähän on harvinaisuus! Antti Koski kertoo, että moni käy varta vasten konetta katsomassa ja pelaamassa, ihan nostalgiasyistä.

- Minulla kaikki lähti Nintendon kasibittisestä. Zelda ja Super Mario ovat lähellä sydäntä edelleen. Vaikka värit ja grafiikka ovat sen ajan tuotteita, pelin pitkäikäisyys näkyy sen luonteessa. Silloin tietokonepelien maailmassa piti käyttää paljon enemmän mielikuvitusta.

Nostalgiasyistä pelikokemuksia jaetaan myös jälkikasvun kanssa.

- Hyvissä peleissä on aina tarina, jonka isät tai äidit ovat aikanaan kokeneet, ja on hienoa, jos kokemuksen voi jakaa oman lapsen kanssa. Meille saattaa tulla pariskunta, joka pelannut naapurissa vaikka Monopolya tai Kimbleä ja tulevat hakemaan vastaavia pelejä myös kotiin.

Koski uskoo, että luovuudella ja mielikuvituksella tehdään myös tulevaisuuden menestystuotteet pelialalla.

- Klassikoita tulee niiltä pieniltä pelifirmoilta, jotka käyttävät mielikuvitusta niin urheilu- kuin väkivaltapeleissäkin. Angry Birds on tuhkimotarina, jossa kolmen euron peliä pelaa äkkiä kymmenen miljoonaa ihmistä ja se on siinä. Pienet asiat ja kehitysaskeleet tulevat viemään pelialaa jatkossa eteenpäin, uskoo Koski.

Pelaajazombiella on muitakin ongelmia

Erilaisten tietokone- ja konsolipelien valikoima on nykyään valtava, ja jos ei ole alan harrastaja, on niistä vaikea ottaa selvää. Yrittäjä Antti Koski kehottaakin pelin ostamista harkitsevia vaatimaan myyjältä tietoa tuotteista.

- Itse yritän myös saada ihmiset pois verkosta ja kokoontumaan tavallaan yhteen paikkaan. Tarkoitus on tehdä pelitouhusta yhteisöllisempää.

Suurin osa pelaajista on sitä ikäluokkaa, joka käy töissä, katsoo elokuvia ja pelaa välillä, eikä sellaista, että hautaudutaan omaan kotiin eikä uskalleta käydä edes kaupassa

Antti Koski

Koski järjestää tässä tarkoituksessa myös lautapeli-iltoja. Kosken mukaan pelaaminen onkin harrastus muiden joukossa.

- Suurin osa pelaajista on sitä ikäluokkaa, joka käy töissä, katsoo elokuvia ja pelaa välillä, eikä sellaista, että hautaudutaan omaan kotiin eikä uskalleta käydä edes kaupassa, sanoo Antti Koski.

Mutta entä sitten paljon puhuttu pelirippuvuus? Kuusitoistatuntiset tietokonepäivät, oikein pahassa tapauksessa arjen hallinnan menettäminen?

- Ymmärrän koukuttumisen. Pelit ovat hyvä tapa paeta arkea ja rentoutua, mutta eihän muuta elämää sen takia saa jättää.

- Kaikkiin riippuvuuksiin sisältyy paljon muitakin ongelmia, niin myös peliriippuvuuteen. Häpeän leima rasittaa turhaan ihan tavallisia peliharrastajia, joiden elämä on ihan kunnossa. Eivät kaikki nuoret maalaa ja urheile, sosiaalista kanssakäymistä voi olla esimerkiksi muiden peliharrastajien kanssa. Kaikki eivät ole samanlaisia, eikä tarvitsekaan, puolustaa Antti Koski.