1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Mehiläinen viihtyy paremmin kaupungissa kuin maalla

Torjunta-aineet ja raskasmetallit ovat maaseudun mehiläisten riesa, kaupungissa on yllättäen puhtaampaa.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Kaupunki on mehiläiselle hyvä elinympäristö. Esimerkiksi maaseudun mehiläisten elämää haittaavat kasvinsuojeluaineet loistavat poissaolollaan. Lisäksi kaupungissa on paljon ravintoa ja suojaisaa.

- Kaupungissa on monipuolinen kasvusto, maaseutua lämpimämpi pienilmasto ja kaupunki on myös tuulensuojaisempi, luettelee Puutarhakadulla sijaitsevan ympäristö- ja kaavoitusviraston katolle pesän tuonut mehiläishoitaja Aimo Nurminen Naantalista.

Voisi helposti luulla, että liikenne myrkyttää sekä citymehiläisen että hunajan. Tutkimukset kertovat kuitenkin Nurmisen mukaan toista.

- Tätä on tutkittu aika paljon. Esimerkiksi raskasmetalleja ei kaupunkihunajasta juuri löydy. Lisäksi hunajaan tulee kaupungissa oma arominsa. Se on erittäin arvostettua silloin kun sitä on saatavilla.

Yksi kaupunkihunajan aromin syy on lehmus, jota urbaaneissa ympäristöissä usein riittää.

”Ihmiskunta eläisi mehiläisten hävittyä 4-5 vuotta”

Maailmalta on kantautunut uutisia mehiläisten joukkokuolemista. Asiaa on tutkittu ja syiksi on ehdotettu laajalle levinneitä loisia, myrkkyjä, ihmisen aikaan saamia magneettikenttiä ja maatalouden yksipuolistumista.

Aimo Nurminen on tuonut yhden mehiläispesän kokeeksi keskelle kaupunkia. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

- Kunnon läpimurto tutkimuksesta kuitenkin puuttuu, Nurminen harmittelee.

- Valtaosa tutkijoista alkaa olla sitä mieltä, että mehiläiskato on monen tekijän summa. Kun rasitteita on riittävästi, mehiläinen ei enää selviä tehtävästään, hän jatkaa.

Mehiläinen pölyttää merkittävän osan ihmiskunnan käyttämistä ravintokasveista. Nurmisen mukaan ihmisen sukupuuton lähtölaskenta alkaisi heti, jos mehiläiset katoaisivat.

- Ihmiskunta eläisi mehiläisten hävittyä noin 4-5 vuotta, hän sanoo.

Nurminen ei silti julista tuomiopäivää. Hän näkee mehiläisten tulevaisuuden haastavana, mutta ei usko täydelliseen sukupuuttoon.

- Mehiläinen on elänyt maapallolla 3 miljoonaa vuotta, se tulee kyllä pärjäämään jatkossakin.

Nyt kokeillaan yhdellä pesällä, ensi vuonna useammalla

Naantalin Rymättylästä tuotu pönttö on ensimmäinen urbaani pesä Turussa. Pesä on ollut katolla kuukauden. Toistaiseksi pörriäiset ovat viihtyneet betoniviidakossa.

- Halusin ensin kokeilla tällaisella pienellä, vähän vaatimattomalla pesällä.

Ensi vuonna pesiä on Turussa Nurmisen mukaan varmasti lisää. Yksityiskohdat uusien pesien sijoittelusta kaupunkiin sorvataan talven aikana.

- Maailmalla on paljon pesiä suurkaupunkien katoilla ja terasseilla. Pariisissa niitä on jopa puistoissa, sanoo mehiläistenhoitaja Aimo Nurminen ja laittaa pesän kannen kiinni.