Siika on käynyt hyvin pyydyksiin

Pohjanmaan rannikolla siikasaaliit ovat olleet tavanomaista runsaampia. Myös silakkaa on riittänyt hyvin kauppojen tiskeille.

luonto
Siikaa kaupan kylmätiskillä.
Siikaa kaupan kylmätiskillä.Kalle Niskala / Yle

Kevät ja alkukesä ovat olleet suotuisa rannikon kalastajille. Pohjanmaan rannikon tärkeä saaliskala siika on käynyt hyviin rysiin ja verkkoihin.

– Siikaa on tullut paljon enemmän kuin tavallisesti, myös isoa siikaa, kertoo Rune Cederberg Mustasaaressa toimivasta kalaliikkeestään.

Myös Keski-Pohjanmaalla Lohtajan Ohtakarista käsin kalastava Sakari Lätti on tyytyväinen.

Kevät ja alkukesä olivat aika hyviä siian suhteen, sitä tuli melko mukavasti rysistä.

– Kevät ja alkukesä olivat aika hyviä siian suhteen. sitä tuli melko mukavasti rysistä.

Sakari Lätin mukaan suurin syy runsaalle saalille löytyy suotuisista pohjoistuulista. Jos tuulet pysyisivät pohjoisen puolella, siikaa on lupaa odotella jatkossakin vaikka vedet lämpenevät.

– Kyllä siikaa vielä saadaan jos sattuu hyviä merituulia. Se on aivan tuulista kiinni. Esimerkiksi tällainen tänään tiistaina puhaltanut etelä-kaakkoistuuli ei ole oikein passelikeli siialle.

Siian ohella ainakin Keski-Pohjanmaan rannikolla on nautittu hyvistä silakkasaaliista.

– Taimenta tuli joku yksilö alkukesästä, mutta paljon enemmänkin olisi saanut tulla. Pyyntirajoitus lohelle päättyi 27.kesäkuuta, käytännössä se tarkoittaa sitä, että lohi on uinut jo ohitsemme pohjoiseen. Se oli vielä 90-luvulla tärkeä saaliskala, kertoo Lätti.