Hyppää sisältöön

Hintaromahdus pakotti Talvivaaran kymmenien miljoonien säästökuurille

Yt-neuvottelut koskevat jopa 250 työntekijää. Toimitusjohtaja Pekka Perä: Säästötavoite kymmeniä miljoonia euroja.

Pekka Perä
Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä kommentoi yt-neuvotteluja

Raskaasti tappiollisen Talvivaaran päätuotteen nikkelin hintaromahdus on pakottanut kaivosyhtiön rajulle säästökuurille. Yhtiö aloittaa yhteistoimintaneuvottelut irtisanomisista ja/tai lomautuksista, jotka koskevat yhtiön mukaan enimmillään 250 työntekijää. Tällä hetkellä Talvivaaran palveluksessa on noin 600 työntekijää.

Nikkelin mailmamarkkinahinta on puolittunut reilussa kahdessa vuodessa. Helmikuussa 2011 nikkelitonnista sai liki 29 000 dollaria. Nyt tonnin saa 14 000 dollarilla.

- Markkinat ovat muuttuneet tämän vuoden aikana radikaalisti. Päätuotteemme nikkelin hinta on tullut 20 prosenttia alas. Kustannukset pitää saada sopeutettua, jotta tällä hinnalla tullaan toimeen.  Säästötavoite on useita kymmeniä miljoonia euroja, Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä sanoo.

Perän mukaan nikkelin hinta pysyy yhtiön kannalta liian matalana ainakin lyhyellä aikavälillä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

- Pitkällä tähtäimellä hintanäkymä on ihan hyvä, oikeinkin hyvä, kun mennään kahden vuoden päähän.

Talvivaara on ollut jättiotsikoissa viime syksystä lähtien, jolloin paljastui suuri vuoto yhtiön kipsisakka-altaassa. Vuotoa paikattiin vaihtelevalla menestyksellä, ja tuotanto seisoi kuukausikaupalla. Nyt vuodot ovat kurissa, mutta vesien puhdistus jatkuu vielä pitkään.

Keväällä yhtiö paikkasi kassaansa osakeannilla, jotta uhkaavalta rahoituskrisiltä vältytään. Annissa kertyikin 261 miljoonan euron bruttovarat. Tosin on velkaakin, maaliskuun lopussa liki miljardi euroa.

- Yhtiön rahatilanne on tällä hetkellä ihan ok, Perä sanoo.

Säästökuurilla yhtiö varautuukin tilanteseen, joka on edessä ensi vuonna.

- Lähdemme siitä, että nikkelin hintataso ei korjaannu seuraavan puolen vuoden, vuoden sisään.

"Paljon positiivista tapahtunut"

Yhtiön tulos on jatkunut heikkona tänäkin vuonna. 28 miljonan euron liikevaihdolla saatiin tammi-maaliskuussa aikaan 20 miljoonan euron  liiketappio. Viime vuonna tappiota kertyi 84 miljonaa euroa. Liikevaihto oli 143 miljoonaa euroa.

Vaikeuksista huolimatta Perä löytää yhtiön vuodesta positiivistakin sanottavaa.

- Louhinta saatiin käyntiin toukokuussa  ja se on mennyt paremmin kuin on suunniteltu. Metallitehdas juoksee tällä hetkellä ihan hyvin, ennätyskuutiot menevät tehtaan lävitse. Paljon positiivista on tapahtunut varsinkin viimeisen parin kolmen kuukauden aikana.

- Ainut suuri ongelma on nikkelin alhainen hinta ja sen hintanäkymät lyhyellä aikavälillä.

Talvivaran osake reagoi yhtiön säästökuuriin roimalla laskulla. Kurssi laski tänään liki 11 prosenttia ja päätyi pörssihistoriansa alhaisimpaan tason, 0,13 euroon.