Joukkopako tyhjensi vankilan Afrikassa

Neljä ihmistä kuoli ja 244 vankia katosi vankilapaossa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tapahtumat saivat alkunsa aseellisesta hyökkäyksestä ulkopuolelta.

Ulkomaat

Satoja vankeja on päässyt karkuun Benissä, Kongon demokraattisessa tasavallassa. Monet paenneista ovat entisiä taistelijoita. Pako sai alkunsa, kun joukko aseistettuja hyökkääjiä iski ulkopuolelta vankilaan.

Yhteenotossa kuoli neljä ihmistä. Hyökkääjät tappoivat yhden vartijan sekä vangin, joka ei suostunut lähtemään. Asemiehistä kuoli kaksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vankeudessa oli 336 ihmistä, joista 244 onnistui pakenemaan. Kyseessä on vuoden sisään toinen kerta, kun Benin vankilaan on hyökätty samankaltaisin seurauksin.

Kongon demokraattisen tasavallan vankilalevottomuudet ovat viime aikoina nostaneet päätään. Sunnuntaina 500 vankilan asukkia Goman kaupungissa yltyi kapinaan ja rikkoi ovia ja ikkunoita. Vangit ovat turhautuneita hitaisiin oikeuskäsittelyihin ja epäilemäänsä korruptioon.

Goman vankilaa tuhottiin pahoin myös viime marraskuussa, kun kapinalliset valtasivat kaupungin 10 päiväksi. Kaikki vangit pakenivat, joskin satoja palasi omasta tahdostaan ja poliisi tavoitti loput.

Pääkaupungissa Kinshasassa armeija on puuttunut vellontaan keskeisessä Makalan vankilassa. AFP:n lähteiden mukaan uusi vankilanjohtaja on määrännyt siirrettäväksi sisäpuolella kunnioitetun hahmon, "vanhana miehenä" tunnetun pitkäaikaisimman asukin. Poliisi on kiistänyt tiistaina liikkuneet väitteet laukauksista Makalan vankilassa.

YK:n mukaan Makalaan on lukittu yli 6 000 henkeä. Vankila on rakennettu 1 500 vangille.

Lähteet: AFP, AP