Tshadin entistä diktaattoria vastaan nostettiin syytteet

Hissène Habréa syytetään kidutuksesta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hän on pidätettynä Senegalissa, jossa hän on asunut 22 vuotta Tshadin vallankumouksesta saakka.

Ulkomaat

Tshadin entistä presidenttiä Hissène Habréa vastaan on nostettu syytteet Senegalissa. Habrea syytetään kidutuksesta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Habre on pidätettynä oikeudenkäyntiinsä saakka, hänen lakimiehensä kertoi tiistaina.

Habre, 71, pidätettiin sunnuntaina Senegalin pääkaupungissa Dakarissa, missä hän on asunut maanpaossa 22 vuotta. Hän johti Tshadia 1982 - 90, minkä jälkeen hänet syrjäytettiin vallankaappauksessa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hän on vastuussa noin 40 000 ihmisen tappamisesta.

Senegal pidätti Habrén ensimmäisen kerran yli vuosikymmen sitten, mutta tuolloinen hallitus ei saanut oikeudenkäyntiä aikaiseksi kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Oikeusprosessi alkoi edetä viime vuoden huhtikuussa, kun nykyinen presidentti Macky Sall astui virkaansa. Kansainvälisen tuomioistuimen ICJ:n sekä ihmisoikeusjärjestöjen painostuksesta hallitus perusti helmikuusssa erikoistuomioistuimen selvittämään Habrén hallintoa vastaan esitettyjä rikossyytteitä.

Habré on tuomittu kuolemaan kotimaassaan. Kansainvälinen yhteisö ei salli hänen palauttamistaan sinne, koska se ei hyväksy kuolemantuomiota. Lisäksi vaarana on, että Habréa kidutettaisiin Tshadissa.

Lähteet: Reuters