1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Bolivian presidentin kone joutui Itävaltaan Snowden-huhujen takia

Ulkoministeri David Choquehuanca kiisti jyrkästi, että Edward Snowden olisi Moskovasta palaamassa olleen presidentin lentokoneessa.

Bolivian presidenttiä Evo Moralesia kuljettanut lentokone joutui muuttamaan reittiään Itävaltaan, kertoo maan ulkoministeri. Konetta ei päästetty Ranskan ja Portugalin ilmatilaan, koska epäilynä oli, että tietovuotaja Edward Snowden olisi ollut koneessa. Morales oli palaamassa viralliselta vierailulta Moskovassa.

Ulkoministeri David Choquehuanca kiisti, että Snowden olisi ollut presidenttiä kuljettaneessa koneessa. Moralesia kuljettanut kone joutui tekemään suunnitelmiin kuulumattoman laskeutumisen Itävaltaan.

- Presidentti pakotettiin laskeutumaan Wieniin, Choquehuanca sanoi.

Itävallan ulkoministeriön tiedottaja vahvisti, että Morales on Wienin lentokentällä. Lisäksi hän sanoi, ettei Snowden ole koneessa. Ulkoministeriön edustajan mukaan Morales jatkaa matkaansa La Paziin Boliviaan varhain keskiviikkoaamuna.

- Oli perättömiä huhuja siitä, että Snowden olisi ollut koneessa. Meillä ei ole käsitystä, kuka on keksinyt nämä valheet,  Choquehuanca sivalsi.

Ulkoministerin mukaan Moralesin henki asetettiin vaaraan laskeutumisessa, jota ulkoministeri piti hätälaskuna. Koneen oli määrä laskeutua tankkausta varten Portugalissa, mutta Portugali perui luvan saapua ilmatilaan. Sitten reittiä muutettiin Kanariansaarille Espanjaan, mutta tällä kertaa Ranska kielsi saapumisen omaan ilmatilaansa. Ranskan ulkoministeriö ei kommentoinut väitteitä.

Moskovan-vierailunsa yhteydessä Morales sanoi Venäjän tiedotusvälineille, että Snowdenin turvapaikkaa saatettaisiin harkita, mikäli hän pyytäisi sitä. Wikileaksin mukaan Snowden on hakenut turvapaikkaa Boliviasta.

Snowden on majaillut Moskovan lentokentän kansainvälisellä alueella yli viikon. Wikileaksin mukaan hän on hakenut turvapaikkaa 21 maasta.