Pommi-iskua valmistelleet jäivät kiinni Kanadassa

Mies ja nainen pidätettiin terrori-iskuaikeiden vuoksi. Syntyperäiset kanadalaiset aikoivat iskeä Kanadan kansallispäivää viettävään ihmisjoukkoon maanantaina.

Ulkomaat

Kanadan poliisi on pidättänyt kaksi pommi-iskua yrittänyttä. Pidätetyt olivat rakentaneet painekattiloista pommit, jotka he aikoivat räjäyttää väkijoukossa Kanadan kansallispäivän juhlinnan keskellä maanantaina Victoriassa Brittiläisessä Kolumbiassa. Kaksikkoa syytetään terrorismista.

Pidätetyt mies ja nainen olivat saaneet ideansa al-Qaidalta, mutta heillä ei ollut minkäänlaisia siteitä ulkomaille tai terroristijärjestöihin. Molemmat ovat syntyperäisiä kanadalaisia. Myöskään Bostonin maratonin pommi-iskuun ei ollut mitään yhteyksiä. Poliisin mukaan kyseessä oli kotikutoinen radikalisoituminen.

Kaksikko oli jättänyt pommit provinssin parlamenttirakennuksen ulkopuolelle Victoriassa. Paikalle kerääntyi Kanada-päivänä kymmeniä tuhansia ihmisiä. Poliisin mukaan yleisö ei ollut missään vaiheessa vaarassa, ja pommit poistettiin ennen kuin ihmiset saapuivat paikalle. Poliisin mukaan pidätys pohjautui viisi kuukautta kestäneeseen seurantaan, ja vihje oli tullut Kanadan tiedusteluviranomaisilta.

Huhtikuussa kaksi miestä pidätettiin Kanadassa terrori-iskun suunnittelusta Kanadan ja Yhdysvaltain väliseen matkustajajunaan. Pidätys tehtiin vain joitain päiviä Bostonin pommi-iskun jälkeen. Bostonin pommiräjähdyksissä kuoli kolme ihmistä. Isku tehtiin painekattiloihin rakennetuilla pommeilla.

Lähteet: AFP, AP, Reuters