1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinalaiset puulaatikot työllistävät kasvinsuojelutarkastajia

Aasianrunkojääriä on löydetty jo Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Ranskasta, Hollannista ja Englannista.

Kotimaan uutiset
Porin satama
Yle / Jari Pelkonen

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on käynnistänyt tehostetun tarkastuksen Kiinasta saapuville kivilähetysten puupakkauksille. Näistä lähetyksistä on Keski-Euroopassa löydetty huolestuttavia määriä aasianrunkojääriä.

Tehotarkastus kestää EU:n alueella parin vuoden ajan. Toistaiseksi Kiinasta Suomeen saapuneista puupakkauksista ei ole löytynyt epäilyttäviä tuholaisia.

Porin ja Rauman satamissa 20 tarkastusta

Aasianrunkojääriä on löydetty jo Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Ranskasta, Hollannista ja Englannista. Tuholaisten leviämisen estämiseksi on näissä tapauksissa jouduttu Eviran mukaan tekemään mittavia ja taloudellisesti suuria kustannuksia vaatineita lehtipuiden hävittämisoperaatioita.

Yli pari kuukautta kestäneen tehotarkastuksen aikana on esimerkiksi Porin ja Rauman satamiin tehty kaksikymmentä tarkastusta Kiinasta saapuviin puupakattuihin lasteihin.

-Aasianrunkojäärien lisäksi pyritään samalla estämään pahamaineisen mäntyankeroisen pääsy Suomen kamaralle. Toistaiseksi kiinalaislasteistaei ole onneksi löytynyt tuholaisia, kertoo kasvintarkastaja Jari Keskimäki Satakunnan ELY-keskuksesta.

Lue seuraavaksi