1. yle.fi
  2. Uutiset

Nelson Mandelan perhe riitelee haudasta - pojanpoika kaivatti kolme ruumista ylös

Perhe vaatii, että sukuhaudasta poistetut Nelson Mandelan lasten ruumiit on palautettava takaisin. Kiistelty hauta on Etelä-Afrikan ex-presidentin tuleva viimeinen leposija.

Ulkomaat
Mandla Mandela.
Nic Bothma / EPA

Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan perhe on ajautunut omituiseen riitaan sukuhaudasta. Perheenjäsenten mukaan Mandelan pojanpoika Mandla Mandela kaivatti haudasta kaksi vuotta sitten kolmen Mandelan lapsen ruumiit ilman lupaa ja siirrätti ne muualle.

Yksi siirretyistä ruumiista on Mandla Mandelan isän Magkathon, joka kuoli vuonna 2005. Kaksi muuta ruumista kuuluvat vuonna 1969 kuolleelle Thembekile Mandelalle ja vuonna 1948 kuolleelle Makaziwe Mandelalle.

Nelson Mandela on määrä haudata aikanaan riidan keskipisteessä olevaan sukuhautaan.

Ylöskaivetut ruumiit ovat nyt haudassa Nelson Mandelan syntymäpaikassa Mvezossa. Mandla Mandela on aiemmin sanonut, että hänen isoisänsä pitäisi haudata aikanaan Mvezoon. Pojanpoika suunnittelee avaavansa Mvezoon hotellin.

16 perheenjäsentä vaatii nostamassaan oikeusjutussa, että ruumiit on palautettava Qunun kylässä sijaitsevaan hautaan. Oikeuden on määrä käsitellä asiaa tänään keskiviikkona.

Etelä-Afrikan poliisi tutkii Mandla Mandelan toimintaa hautarauhan rikkomisena.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi