Ruotsalaiset pitävät puolueitaan liian samanlaisina

67 prosenttia ruotsalaisista kaipaa lisää eroja puolueiden välillä. Tutkija arvelee, että erilaisuutta etsivät lisäävät muukalaisvastaisten puolueiden kannatusta.

Ulkomaat

Ruotsalaisten enemmistö on sitä mieltä, ettei poliittisissa puolueissa ole riittävän suuria eroja, kertoo tuore mielipidetutkimus.

Runsaasta 1 500 vastaajasta 57 prosenttia pitää eroja pieninä ja vielä kymmenen prosenttiyksikköä useampi haluaisi ne suuremmiksi. Miltei yhtä moni on sitä mieltä, että erot olivat suurempia vuosikymmen sitten.

Tulokset tukevat sitä käsitystä, että puolueet ovat liukuneet kohti poliittista keskustaa, sanoo Linné-yliopiston valtiotieteilijä Magnus Haglevi.

Hän arvelee, että vakiintuneiden puolueiden liian yhtenäinen imago laskee äänestysvilkkautta ja edistää muukalaisvastaisten puolueiden kannatusta, koska ne erottuvat muista.

Haglevin tutkimuksesta kertoo Ruotsin radio SR (siirryt toiseen palveluun). Haglevi esittelee tulokset ja niistä keskustellaan perjantaina Visbyn jokakesäisellä Almedal-viikolla, jonne puolueet, järjestöt ja yritykset kokoontuvat puimaan yhteiskunnallisia kysymyksiä. Perinne ulottuu 1960-luvulle.