MTK otti EU-vieraan näyttävästi vastaan Seinäjoelle

Farmari-maatalousnäyttelyyn saapuva Euroopan komission Maatalouden pääosaston pääjohtaja Jerzy Plewa sai maataloustuottajilta näyttävän vastaanoton Seinäjoella. MTK antoi tukensa Suomen 141-tukineuvotteluille huomioimalla Plewan saapumisen kyltein jo rautatieasemalla.

Kotimaa
MTK ilmaisi tukensa Suomen 141-neuvotteluille Seinäjoen rautatieasemalla julkisella kokoontumisella 3. heinäkuuta.
MTK ilmaisi tukensa Suomen 141-neuvotteluille Seinäjoen rautatieasemalla julkisella kokoontumisella.Anri Koski/Yle

Maataloustuottajain keskusliitto otti Farmari-maatalousnäyttelyssä Seinäjoella vierailevan Euroopan komission Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja Jerzy Plewan vastaan jo rautatieasemalla. Seinäjoen rautatieasemalle saapui Plewan junaa vastaanottamaan parikymmentä maataloustuottajaa keskiviikkona aamupäivällä.

- Menemme arvovieraiden junaa vastaan näyttävin 141-kyltein varustautuneena. Kyseessä on virallisin termein "julkinen kokoontuminen", josta on ilmoitettu poliisille, sanoo MTK:n järjestöjohtaja Matti Voutilainen.

- Sisäisissä keskusteluissa käytetty termi on vieraiden vastaanotto. Kukin voi sen toki mieltää millä lailla haluaa, tokihan me osoitamme mieltämme silllä asialla, että haluamme antaa tukemme 141-neuvotteluille ja niiden onnistumiselle, Voutilainen toteaa.

Tavoitteena parempi kannattavuus

Suomi neuvottelee parhaillaan maatalouden 141-tuen jatkumisesta 2014 eteenpäin. Etelä-Suomen kansallista tukea on maksettu Etelä-Suomen kotieläintiloille sekä kasvihuone- ja puutarhatuotteille EU:n liittymissopimuksen 141-artiklaan perustuen.

- Maatalouden kannattavuuskehitys ei ole ollut hyvä. Tämä vuosi on nyt viimeinen tätä neuvoteltua 141-jaksoa. Meidän täytyy saada uusi kausi ensi vuodesta alkaen ja viljelijät toivovat, että tuki olisi nykyistä korkeampi ensi vuoden alusta, Matti Voutilainen sanoo.

Järjestöjohtaja uskoo, että viljelijöiden toive tuen korjausliikkeestä on tuttu myös Euroopan komission pääjohtajalle.

- Uskoisin, että hän tämän Seinäjoen vierailun jälkeen on entistä tietoisempi tästä asiasta ja ymmärtää sen jälkeen, kun viljelijät ovat hänet tänään ottaneet vastaan ja huomenna saatelleet matkaan, että asia on viljelijöille todella tärkeä, Voutilainen arvioi.

Maataloustuottajien rauhanomainen kokoontuminen Seinäjoen rautatieasemalla ei sisällä neuvotteluja pääjohtaja Jerzy Plewan kanssa. MTK:n järjestöjohto ja Plewa tapaavat myöhemmin tänään Seinäjoella keskustelujen merkeissä.