Nyt puhuu maan nielemä mies - putosi 5 metriä ruohikon läpi

Maa nielaisi miehen tiistaina Harjavallassa. Tutkimuksissa on paljastunut, että kaukolämpöputkea asentanut Martti Miettinen putosi huonosti peitettyyn kaivoon.

Kotimaa
Martti Miettinen ja peitetty salakaivo Harjavallassa
Antti Laakso / Yle

Maa petti yllättäen miehen alta tiistaina iltapäivällä Harjavallassa.

Kaukolämpöasentaja Martti Miettinen oli töissä kaukolämpötyömaalla ja lähti kävelemään työmaalta parkkipaikalle päin. Silloin maa romahti yllättäen hänen altaan työmaa-alueen ulkopuolella, alle metrin päässä jalkakäytävästä ja parkkipaikasta, viiden metrin päässä Harjavallan kirjaston seinästä.

- Se oli aivan tavallisen näköinen nurmikko, josta ei olisi millään voinut arvata, että alla odottaa pudotus. Putoaminen tapahtui todella äkkiä, siinä ei ehtinyt ajatella oikeastaan yhtään mitään, Miettinen sanoo.

Se oli aivan tavallisen näköinen nurmikko.

Martti Miettinen

Tutkimuksissa on paljastunut, että kaivanto oli vanha kaivo. Harjavallan kirjaston paikalla sijaitsi aiemmin asuinrakennus, jonka tilalle nousi kirjasto 90-luvulla. Sitä ennen tontilla oli myös kaivo. Tämä kaivo siis todennäköisesti nielaisi Martti Miettisen.

Avunhuudot eivät auttaneet

Kaukolämpötyömaasta vastaavan Pori Energian rakennuttajainsinööri Ari Aittamäki on harmissaan siitä, että kaivo oli peitetty hengenvaarallisella huolimattomuudella.

- Tässä olisi voinut käydä todella huonosti! Pudotus oli 4,7 metriä. Työmies ei onneksi menettänyt tajuntaansa vaan pystyi soittamaan minulle ja pyytämään apua, Aittamäki sanoo.

Maan nielemä Martti Miettinen kertoo, ettei hätääntynyt. Avun saaminen oli kuintekin hankalaa.

Työmaan vieressä huusi aggregaatti niin kovaa, että avunhuutoni eivät kuuluneet minnekään.

Martti Miettinen

- Työmaan vieressä huusi aggregaatti niin kovaa, että avunhuutoni eivät kuuluneet minnekään. Mutta sitten tajusin, että taskussani oli puhelin. Soitin sillä apua, kaukolämpöasentaja Miettinen kertoo.

Kun Aittamäki oli kuullut onnettomuudesta, hän hälytti paikalle muita työmiehiä. Nämä totesivat kaivoon pudonneen Miettisen kanssa, että kaivossa oli sortumavaara. Siksi paikalle kutsuttiin palokunta, joka nosti Miettisen ylös kaivosta. Tämä kävi tarkastuksessa terveyskeskuksessa mutta selvisi niin vähillä naarmuilla, että pystyi palaamaan työmaalle.

- Tulin tähän takaisin heti kun pääsin sairaalasta. Mutta sitten esimieheni soitti ja kehotti lähtemään saunomaan, Miettinen kertoo.

Onkalo odotti sortumista - vaaran paikka

Pori Energian rakennuttajainsinööri Ari Aittamäki on erittäin harmissaan, että työmaan alueelle on päässyt jäämään täyttämätön mutta piilotettu kaivo. Hän pitää erittäin vastuuttomana tapaa, jolla kaivo on peitetty.

- Toivon, että kaikki kiinteistöjenomistajat ottavat tästä opiksi. Kaivoja ei pidä peittää niin, että vanha puinen kansi vain peitetään turpeella. Siitä syntyy vaarallisia tilanteita. Pudonnutta miestä ei välttämättä olisi huomattu lainkaan. Maan pinnalla näkyi vain puolen metrin aukko, rakennuttajainsinööri Aittamäki sanoo.

Pudonnutta miestä ei välttämättä olisi huomattu lainkaan. Maan pinnalla näkyi vain puolen metrin aukko

Rakennuttajainsinööri Ari Aittamäki

Aittamäen mukaan vahinko odotti tapahtumistaan. Putoaminen olisi voinut sattua kenelle tahansa, joka olisi astunut pienen matkan jalkakäytävältä ruohikon puolelle.

Lähes viiden metrin pudotuksen kokeneella Martti Miettisellä kävi uskomaton tuuri - luita ei katkennut ja haaparantalainen reissutyöläinen pääsee jatkamaan kaukolämpöputken asentamista.

- En mennyt paniikkiin, sillä tiesin, että kyllä joku minut jossain vaiheessa huomaa. Mutta olihan tuo ihan kuolemanpaikka, onneksi ei käynyt pahemmin. Toivottavasti tämä jää viimeiseksi kerraksi minun työurallani, Miettinen sanoo.