1. yle.fi
  2. Uutiset

Tukholmalaismuseolle uusi vetonaula: Kävijät saavat tehdä muumiolle 3-D-ruumiinavauksen

Ensi keväänä avautuvassa näyttelyssä voi tarkentaa kameran aina muumion selkärankaa myöten ja etsiä käärinliinoista amuletteja. Ruotsalaista tekniikkaa on hyödyntänyt myös lontoolainen British Museum.

kulttuuri

Tukholman Medelhavsmuseet, Välimeren aluetta esittelevä museo, on ottamassa museovieraiden käyttöön kolmiulotteisen tekniikan, jonka avulla he voivat tehdä virtuaalisia ruumiinavauksia egyptiläisille muumioille.

Ensi keväästä alkaen kävijät pääsevät tutkimaan 2 500 vuoden ikäisten muumioiden ruumiita ja etsimään amuletteja, joita egyptiläisillä oli tapana kätkeä muumioiden käärinliinoihin.

– Olemme kuvanneet muumioita ennenkin magneettiröntgenillä, mutta nyt käytämme myös laseria ja otamme yksityiskohtaisia kuvia ruumiista, jotta aivan kaikki on näkyvillä, kertoo museon edustaja Andreas Lundell.

Kuvauksiin ryhdyttiin kesäkuun lopussa. Röntgenpöydälle pääsee seitsemän museon kahdeksasta muumiosta. Keräilijältä lahjana saadut muumiot ovat olleet Ruotsissa 1800-luvun alkupuolelta asti.

Vainaja ja hänen aarteensa saatetaan taas yhteen

Kun työ on valmis ja uusi Egypti-näyttely avautuu ensi keväällä, museovieraat voivat tutkia muumiot kerros kerrokselta, tarkentaa kameran aina selkärankaan asti ja etsiä merkkejä sairauksista. Siinä avuksi annetaan selittäviä tekstejä.

Uudella tekniikalla on myös se lisäetu, että sillä voidaan saattaa yhteen useiden museoiden esineistöä.

– British Museumissa Lontoossa on osa meidän muumioittemme hauta-aarteista. Näin voimme yhdistää virtuaalisesti muumion ja hänen omaisuutensa katsojien iloksi, sanoo Medelhavsmuseetin egyptologi Sofia Häggman Ruotsin television SVT:n haastattelussa.

British Museum ennätti jo viime talvena tarjoamaan kävijöilleen mahdollisuuden vastaavanlaiseen virtuaaliruumiinavaukseen.

Maalikuuhun jatkuneessa näyttelyssä virtuaalileikkauspöydällä oli Gebeleinin mies, 5 500 vuotta sitten elänyt egyptiläinen, joka muumioitui luonnonolosuhteiden vuoksi, ei palsamoijien käsissä. Myös British Museum käytti Ruotsissa kehitettyä tekniikkaa.

Lue seuraavaksi