1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Snowdenin tilanne oikeudellisesti tukala - "tästä on pelottavia ennakkotapauksia"

Tietovuotaja Edward Snowdenin matkustamista haittaa peruutettu passi, jonka takia tämä on vailla matkustusasiakirjoja jäänyt kansainvälisen oikeuden sokeaan pisteeseen, kertoo Aalto-yliopiston teknologiaoikeuden tohtori Ville Oksanen.

Ohikulkija käveli Edward Snowdenia tukevan bannerin ohi Hongkongissa 18. kesäkuuta. Kuva: Philippe Lopez / AFP / Lehtikuva

Turvapaikkaa Suomesta ja useista muista maista pyytäneen tietovuotaja Edward Snowdenin asema kansainvälisen oikeuden silmissä on vaikea, arvioi Aalto-yliopiston tutkija, teknologiaoikeuden tohtori ja juristi Ville Oksanen.

Yhdysvaltojen peruuttaman passin takia Snowden on pudonnut kansainvälisen oikeuden katvealueelle lentokentällä asuvaksi ihmiseksi, jolla ei ole oikeutta matkustaa mihinkään maahan.

- Tästä on pelottavia ennakkotapauksia. Pahimmissa tapauksissa ihmiset ovat viettäneet vuosia lentokentillä, kun heidän matkustusasiakirjansa on peruutettu. Tämä on hyvin synkkä piste järjestelmässä, Oksanen sanoo.

Internetin vapautta ja yksityisyydensuojaa ajavan kansalaisjärjestö Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtajana toimivan Oksasen mukaan Yhdysvaltojen päätös peruuttaa passi on ongelmallinen kansainvälisen oikeuden kannalta, koska se rajoittaa Snowdenin ihmisoikeuksia ilman tuomioistuimen päätöstä.

- Snowdenia ei ole tuomittu mistään rikoksesta, häneltä on vain peruutettu passi. Hallinnollisella päätöksellä estetään näin hänen matkustuksensa ja mahdollisuutensa hakea tehokkaasti turvapaikkaa, mikä yleisesti ottaen tunnustetaan yhdeksi ihmisoikeudeksi, Oksanen sanoo.

Mahdollisuus matkustaa yksityiskoneella

Turvapaikan hakeminen ilman matkustusasiakirjoja on vaikeaa, sillä Suomen ja useimpien muiden Euroopan maiden lakien mukaan turvapaikkaa voi hakea vain maan varsinaisten rajojen sisällä.

Vaikka Snowden siis henkilökohtaisesti vierailisi Suomen Moskovan suurlähetystössä, hän ei voisi hakea turvapaikkaa sieltä käsin.

Snowdenin ei kuitenkaan Oksasen mukaan ole mahdotonta päästä lähtemään Moskovasta. Matkustajan lähtömaalla ei ole velvollisuutta varmistaa, että lähtijällä on tarvittavat asiakirjat. Sen sijaan passittoman Snowdenin Suomeen kuljettava lentoyhtiö voi saada sakkoja tekonsa takia.

Snowden voisi siis lentää Moskovasta yksityiskoneella, jos lennolle löytyisi rahoittajia ja Venäjän viranomaiset päästävät hänet lähtemään. Presidentti Vladimir Putin on julkisesti esittänyt toivomuksensa, että Snowden lähtisi Venäjältä mahdollisimman pian, joten Snowdenin lähtöä tuskin pysäytettäisiin Moskovan päässä.

Snowden voitaisiin Oksasen mukaan päästää Suomeen, sillä lain mukaan poikkeustapauksissa ihminen voidaan päästää maahan pelkän henkilölllisyystodistuksen kanssa. Vaikka Snowdenin passi ei olekaan enää voimassa, se käy silti henkilöllisyystodistuksesta. Maahan päästämisestä seuraisi Oksasen mukaan varmasti Yhdysvaltojen luovutuspyyntö.

Syytetään vakoilusta ja varkaudesta

Snowdenia syytetään kotimaassaan kolmesta rikoksesta, joista kaksi liittyy vakoiluun ja yksi valtion omaisuuden varastamiseen. Vakoilu lasketaan Oksasen mukaan kansainvälisessä oikeudessa poliittisten rikosten piiriin, kun taas valtion omaisuuden varastaminen kuuluu perinteisiin rikoksiin.

- Siviilipuolen rikoksista luovuttaminen on helpompaa. Poliittisista rikoksista Suomen ei pitäisi itse asiassa ollenkaan luovuttaa henkilöitä eteenpäin, Oksanen sanoo.

Tutkijan mukaan on todennäköistä, että Yhdysvallat korjaa Hongkongille tehdyssä luovutuspyynnössä tekemänsä virheen ja pyytäisi Suomen kohdalla luovutusta vain valtion omaisuuden varastamisen takia eikä vakoilusyytteisiin liittyen.

Luovutuksesta voidaan Oksasen mukaan kieltäytyä, jos henkilön katsotaan toimineen Suomen eduksi tai ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Tutkijan mukaan tällaisen henkilön luovuttaminen on laissa ehdottomasti kielletty. Päätöksen siitä, onko Snowden tällainen henkilö, tekisi Oksasen mukaan lopulta oikeusministeriö.

Luovutuksesta kieltäytyminen ei välttämättä tarkoittaisi turvapaikan myöntämistä Snowdenille, sillä tietovuotajalle voitaisiin myöntää myös oleskelulupa.