1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kullan hinta laskee - Romukultaa myydään yhä

Romukullan myynnin suurin huippu on Suomessa takana, arvioidaan kultaa ostavasta K. A. Rasmussen Finlandista. Monet ovat jo myyneet tarpeettomiksi käyneet korunsa. Myös kullan hinnan lasku saattaa vaikuttaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Romukultabisnes on rauhoittumassa Suomessa, arvioidaan alan suurimmissa yrityksissä. Ihmiset myyvät edelleen tarpeettomiksi käyneitä korujaan, mutta tahti on hieman rauhoittunut. Myös kullan voimakkaasti laskenut maailmanmarkkinahinta saattaa vaikuttaa.

- Kullan myynnissä on ehkä ollut pientä hiipumista. Hinta vaikuttaa, mutta suurempi syy on se, että ne korut on jo myyty, joista halutaan päästä eroon, kertoo myyjä Arto Kilpeläinen K. A. Rasmussen Finlandista.

Osa romukultaa ostavista yrityksistä taas arvioi, ettei asiakkaiden määrä ole vähentynyt kullan hinnan laskettua.

- Varmasti asiakkaat ovat hintatietoisempia ja miettivät, että kannattaako myydä kaikkia koruja tällä hetkellä. Asiakasmäärät ovat meillä kuitenkin pysyneet samana, sanoo KultaRahaksi Oy:n toimitusjohtaja Matti Tiainen.

"Ei vaikuta pieniin myynteihin"

Tiistaina tarpeettomiksi käyneitä vanhoja koruja myynyt helsinkiläinen Marketta Mäkelä pohti, ettei kullan maailmanmarkkinahinnan lasku vielä vaikuta suuresti tavallisten ihmisten pienehköihin myynteihin.

- Ajattelin, että otan vähän matkarahaa, kun olen lähdössä reissuun. En ajatellut hintaa enkä ole arvioinut, että milloin saisi paljon. Summa on kuitenkin niin pieni. Eivät korut ole niin arvokkaita eikä kultaa ole niin paljon, että se merkitsisi.

Mäkelän myymät korut menevät sulatettavaksi ja päätyvät myöhemmin koru- ja lääketeollisuuden käyttöön.

"Ei näy kultakaupoissa"

Kultakaupoissa kullan hinnan lasku ei vielä juurikaan näy, kertoo kultaseppämestari Pekka Kulmala Helsingissä toimivasta Kultaseppä Kulmalasta.

- Se, kuinka nopeasti se siirtyy koruihin joko laskevana tai nousevana, niin se sykli on itse asiassa aika pitkä.

Suomen Kultaseppien liiton toimitusjohtaja Alf Larsson puolestaan kertoo, ettei isompia ja näyttävämpiä kultakoruja tehdä tällä hetkellä yhtä paljon kuin aikaisemmin. Suunnittelijat ovat hänen mukaansa siirtyneet käyttämään enemmän hopeaa.

Kullan hinta laskenut rutkasti

Maailman talousnäkymien hieman kohennuttua sijoittajat ovat myyneet harkkojaan ja kullan maailmanmarkkinahinta on laskenut viime kuukausina voimakkaasti. Muutaman kuukauden aikana hinta on laskenut kolmanneksella.

Kullan maailmanmarkkinahinta on kuitenkin yhä korkealla verrattuna vaikkapa viiden vuoden takaiseen tilanteeseen. Tällä hetkellä unssi kultaa maksaa vajaat 1 300 Yhdysvaltain dollaria eli grammahinta on noin 30 euroa.