1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Fennovoima jatkaa laitosneuvotteluja vain Rosatomin kanssa

Fennovoima on käynyt Rosatomin lisäksi suoria neuvotteluja Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan laitostoimittajasta myös japanilaisen Toshiban kanssa.

talous
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.Fennovoima

Fennovoima jatkaa neuvotteluja Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan laitostoimituksesta vain venäläisen Rosatomin kanssa.

Fennovoima kertoi keskiviikkona, että Fennovoima ja Rosatomin tytäryhtiö Rosatom Overseas ovat allekirjoittaneet projektin kehityssopimuksen, joka tähtää sopimukseen ydinvoimalan toimittamisesta.

Hanhikivi 1 -laitoksen toimitussopimus on tarkoitus allekirjoittaa vuoden loppuun mennessä. Rosatomin tarjoama laitos on 1 200 megawatin reaktori.

Fennovoima on käynyt Rosatomin lisäksi suoria neuvotteluja laitostoimittajasta myös japanilaisen Toshiban kanssa, mutta nämä neuvottelut ovat nyt päättyneet.

Fennovoima aloitti suorat neuvottelut Rosatomin kanssa huhtikuussa, Toshiban kanssa puolestaan helmikuussa. Laitostarjousta pyydettiin myös Arevalta, jonka kanssa Fennovoima ei kuitenkaan aloittanut suoria neuvotteluita.

Rosatom halutaan myös osakkaaksi

Lisäksi Fennovoima kertoi keskiviikkona, että he neuvottelevat Rosatomin tytäryhtiön Rosatom Overseasin tulosta Fennovoiman vähemmistöomistajaksi yhden kolmanneksen osuudella.

Rosatomin tytäryhtiön varapääjohtaja Ivo Kouklik kertoi näistä neuvotteluista kesäkuussa, mutta tuolloin Fennovoima ei kommentoinut asiaa.

Fennovoiman omistuspohjassa tapahtui suuria muutoksia viime vuoden lokakuussa. Tuolloin saksalainen energiayhtiö E.ON ilmoitti myyvänsä osuutensa Fennovoimasta. E.ONin osuus oli 34 prosenttia.

Loput Fennovoimasta omisti Voimaosakeyhtiö SF, jonka kautta Fennovoimassa on mukana 60 teollisuuden ja kaupan alan yritystä sekä kuntien ja kaupunkien energiayhtiöitä. Tämän vuoden helmikuussa Voimaosakeyhtiö SF ilmoitti ostaneensa E.ONin osuuden itselleen eli toisin sanoen Voimaosakeyhtiö omisti Fennovoiman sataprosenttisesti.

Kaikki Fennovoiman osakkaat saavat päättää, jatkavatko ne mukana Fennvoimassa ennen kuin laitossopimus allekirjoitetaan.

Lue seuraavaksi