yle.fi-etusivu

Kirjasto tuo tuhansia lehtiä älypuhelimeen

Helsingin kirjaston sähköinen sanomalehtipalvelu on nyt tarjolla myös mobiililaitteille. Palvelu mahdollistaa rennon lukukokemuksen, sillä lehden voi hakea kirjastosta ja ottaa ikuisesti mukaansa. Kirjastossa ei enää vain lainata, siellä ladataan.

Sanoma- ja aikakauslehdet
digilehti, älylaite, kirjasto, älypuhelin, tablet, epress, pressdisplay
Vera Zotow / Yle

Kirjastossa ei tarvitse enää vain lainata, sillä nyt siellä voi myös ladata. Helsingin kirjasto on ottanut käyttöönsä useita mobiililaitteissa toimivia palveluita, joiden avulla pääsee lukemaan lukuisia sanomalehtiä ja julkaisuja. Kirjastokorttia tai erillisiä rekisteröintejä ei useimmissa tarvita.

Lehtiä voi lukea tietokoneen selaimella kirjastossa, mutta nyt myös mobiililaitteilla on pääsy lehtien sisältöihin.

Kirjastossa tai matkalla

Lehtien lukeminen onnistuu kirjastossa, mutta lehtiä voi myös ladata oman mobiililaitteen sovelluksen avulla. Sen avulla voi ottaa lehden mukaansa. Kirjaston e-informaatikko Marja Hjelt kertoo, että lehden voi sähköisesti viedä vaikka laiturille.

- Lehti ladataan kirjastossa mobiililaitteelle, mutta sen jälkeen verkkoyhteyttä ei enää tarvita ja lehti säilyy laitteessa hamaan tulevaisuuteen.

Päivän lehtiä pystyy siis omalla laitteella lukemaan useampaan kertaan, eikä niitä tarvitse koskaan "palauttaa". Marja Hjelt varoittaa vain, että lehdet saattavat syödä laitteelta paljonkin muistia.

- Vanhoja lehtiä kannattaa poistaa, jottei laitteen muisti täyty ja laite hidastu.

Lehtiä Kiinasta ja Kainuusta

Palvelu tuo kirjastokävijän saataville laajan kokoelman lehtiä. Lehtiä on yli sadasta maasta ja eri kieliäkin löytyy 50.

- Palvelusta löytyy esimerkiksi kiinalaisia ja venäläisiä lehtiä. Eniten on englanninkielisiä lehtiä, kertoo e-informaatikko Marja Hjelt.

Samalla kirjasto laajentaa kuitenkin myös alueellisten lehtien tarjontaa. Uuden sovelluksen avulla omalla laitteellaan voi lukea esimerkiksi pieniä maakuntalehtiä. Alueellisia lehtiä voi lukea vain kirjaston tiloissa ja verkossa.

Lehtitarjonnan laajetessa helsinkiläisiin kirjastoihin on myös tulossa taulutietokoneita. Digitaalisten lehtien lukemista varten hankittuja tabletteja testataan Kontulan, Oulunkylän ja Rikhardinkadun kirjastoissa, Myllypuron mediakirjastossa sekä Kirjasto 10:ssä.

- Valitsimme tarkoituksella erilaisia kirjastoja, jotta näemme, miten lukijat ottavat digilehdet vastaan, Marja Hjlet sanoo.