Pluton kuut saivat nimet, Star Trek -fanien suosikki ei kelvannut

Pluton viime vuosina löydetyt kuut ovat saaneet äänestyksessä nimet Manalan vahtikoiran ja joen mukaan. Yleisöäänestyksen voittajaa ei valittu.

tiede

Kääpiöplaneetta Pluton kaksi kuuta ovat saaneet hieman jännittävämmät nimet kuin P4 ja P5, joilla niitä aluksi kutsuttiin. Ne ovat kaksi uusinta löytöä Pluton viiden kuun joukossa.

Kansainvälinen tähtitieteellinen liitto IAU järjesti nimistä verkkoäänestyksen. Nimien tuli olla peräisin kreikkalaisesta tai roomalaisesta mytologiasta, kuten astronomiassa on ollut yleisenä tapana. Ennen muuta haluttiin, että nimet liittyisivät Manalaan, jota Pluto roomalaisessa mytologiassa hallitsi. Kreikkalaiset tunsivat hänet Hadeksena.

Voittajiksi valittiin nimet Kerberos ja Styks, Manalan vahtikoira ja kuolemanvirta. Ennestään Plutoa kiertävät Kharon (kuoleman lautturi), Nix (yön kuningatar) ja Hydra (Tuonelan portinvartijakäärme).

Kerberos- ja Styks-kuut löytyivät Hubble-avaruusteleskoopin avulla viime ja toissa kesänä. Kerberoksen läpimitaksi arvioidaan 13 - 34 kilometriä ja Styksin 10 - 25 kilometriä.

Star Trek -fanit äänestivät innokkaasti

Kerberos ja Styks olivat suurta innostusta herättäneen yleisöäänestyksen kakkonen ja kolmonen. Selvä suosikki oli Vulkan. Sitä ehdotti avaruusseikkailusarja Star Trekin kapteeni, näyttelijä William Shatner.

Kisan järjestäjät eivät kuitenkaan kelpuuttaneet Vulkania, koska sillä ei ole kylliksi siteitä Pluton mytologiaan ja se on astronomiassa jo ainakin historiallisessa käytössä: siten kutsuttiin pientä planeettaa, jonka uskottiin kiertävän lähellä Aurinkoa, kunnes selvisi, ettei planeettaa ole olemassakaan.

Vulkanoidi-sana on edelleen käytössä. Sillä viitataan asteroideihin, jotka kiertävät Merkuriuksen radan sisäpuolella.