Suomessa myös maahanmuuttajien lapsilla on suuri riski sairastua diabetekseen

Suomessa esiintyy enemmän ykköstyypin diabetesta kuin missään muualla maailmassa. Syytä ykköstyypin diabeteksen yleisyyteen ei kuitenkaan tiedetä.

terveys
Valma Harjutsalo Aamu-tv:n vieraana 3.7.2013.
Aamu-tv:ssä keskusteltiin tutkija Valma Harjutsalon kanssa siitä, miksi suomalaislapsilla on poikkeuksellisen paljon tyypin 1 diabetestä.

Noin 20 prosentilla suomalaisista on geneettinen alttius sairastua ykköstyypin diabetekseen.

Siinä missä kakkostyypin diabetes on aikuisiällä puhkeava elintapasairaus, ykköstyypin diabeteksen taustalla on geneettinen alttius ja jokin laukaiseva ympäristötekijä.

Myös nuoruustyypin diabetekseksi kutsuttuun tautiin sairastutaan yleensä lapsena.

Jokin Suomessa vallitseva ympäristötekijä edesauttaa ykköstyypin diabeteksen puhkeamista, sillä myös Suomessa asuvien maahanmuuttajien lapsilla on havaittu kohonnut riski sairastumiseen.

- Tästä on äskettäin julkaistu tutkimus, jossa katsottiin Helsingin alueella somalilasten tyypin yksi diabetesta ja todettiin, että heillä on sitä aivan yhtä paljon kuin suomalaislapsilla, kertoo vanhempi tutkija Valma Harjutsalo Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.

Tutkija muistuttaakin, että "geenit eivät toimi tyhjiössä" ja maahanmuuttajalasten altistumisriski kasvaa ympäristön paineesta.

Ykköstyypin diabetekseen sairastuneiden lapsien määrä on kasvanut viime vuosikymmenien aikana hurjasti. Viimeisen viiden vuoden aikana kasvu on kuitenkin tasaantunut.

1-tyypin diabeteksen esiintyneisyys grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ylipainoisilla lapsilla suurempi riski sairastua

Todennäköistä on, että taudin laukaisee monen tekijän yhteisvaikutus. Tällä hetkellä vahvaa näyttöä on ainakin sille, että taudin takana saattaa olla virusinfektio.

Syytä on etsitty myös ravintotekijöistä kuten maidosta, erityisesti sen sisältämästä naudan insuliinista.

Viime aikoina on löydetty myös yhteys kakkostyypin diabetekseen, jonka taustalla on usein ylipaino.

- On ajateltu, että ylipaino ja lihavuus pikkulapsilla voisi altistaa myös tyypin yksi diabetekselle. Siitä on tutkimustuloksiakin, että niillä lapsilla, joilla on varhaislapsuudessa nopea pituuskasvu ja painonlisäys, on todettu enemmän ykköstyypin diabetesta, Harjutsalo kertoo.

Koska lopullista taudin laukaisijaa ei tiedetä, myös diabeteksen ennaltaehkäisy on hankalaa.

Taudilta suojaavaa rokotetta kehitetään koko ajan, mutta Harjutsalo uskoo sen valmistuvan aikaisintaan kymmenen vuoden päästä.