Koe uusi yle.fi

Satoa tulee niin että hirvittää, mutta kitkijöistä on pulaa

Lahteen keväällä perustettu ruokaosuuskunta haluaa kasvaa ja laajentaa toimintaa. Ensimmäiset oman maan herkut on jo jaettu jäsenille.

luonto
Ruokaosuuskunta jakaa satoa.
Hanna Lumme / Yle

Yhteisölliseen viljelyyn ja lähiruokaan keskittyvästä ruokaosuuskuntatoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia Lahdessa.

Puolessa vuodessa toimintaan on tullut mukaan noin 50 jäsentä, joista suuri osa on perheitä. Lahden Ruokaosuuskunnan perustajajäsen Katri Halme sanoo, että jäsenmäärää pyritään jatkossa kasvattamaan ainakin parillakymmenellä.

Osuuskunnan jäsenet maksavat vuosittain satomaksun, jota vastaan he saavat tuoreita vihanneksia ja kasviksia. Satomaksuilla kustannetaan myös puutarhurin palkka.

Keväällä perustettu ruokaosuuskunta on jo jakanut jäsenilleen ensimmäiset sadot.

Mannaa kukkarolle

Katri Halme kertoo olevansa yllättynyt siitä, miten hyvin osuuskunnan yhteispeli on lähtenyt käyntiin.

Useimmat kyllä tietävät, ettei tämä ole mikään marketti, mistä ruoka vain haetaan vaan toivomme osallistumista

Katri Halme

- Alussa mietimme, löytyykö Lahdesta ihmisiä, joita kiinnostavat uudenlainen yhteisöllisyys ja toiminta. Yllätykseksemme meillä on viitisenkymmentä osakasta, satoa on tullut kivasti ja ihmiset ovat tyytyväisiä. Tämä tekee hyvää Lahdelle ja kukkaroillemme, että saamme edullista luomuruokaa omasta pellosta.

Sekä Halme että osuuskunnan jäsen Katariina Broman toivovat, että ihmiset ottaisivat nykyistä ahkerammin osaa viljelytöihin.

- Miten saamme ihmiset kitkemään pelloille, se on ongelma. Useimmat kyllä tietävät, ettei tämä ole mikään marketti, mistä ruoka vain haetaan vaan toivomme osallistumista, Halme sanoo.

Osuuskunnan jäsenet korostavat, että jokainen osallistuu töihin kiinnostuksensa, elämäntilanteensa ja osaamisensa mukaan.

Yksi kuokkii pellolla, toinen tekee paperitöitä ja kolmas hoitaa markkinointia.

Osa yhteisöä

Osuuskunnan vuokraamilla pelloilla ja kasvihuoneessa kasvaa eteläisessä Lahdessa noin kahtakymmentä eri kasvilajiketta. Keväällä kasvihuoneesta saatiin esimerkiksi kurkkua, tomaattia ja salaattia.

Nyt maasta nostetaan sipulia, yrttejä ja uutta perunaa. Tomaattia tulee niin, etteivät osuuskuntalaiset tiedä, miten saisivat kaiken käytetyksi.

Olen tullut aiempaa kriittisemmäksi. Kääntelen esimerkiksi omenoita kaupassa ja mietin, ostanko niitä ollenkaan ja annan tyttärelleni.

Katariina Broman

Kaupasta vihanneksia ja kasviksia ostetaan enää harvoin.

- Olen tullut aiempaa kriittisemmäksi. Kääntelen esimerkiksi omenoita kaupassa ja mietin, ostanko niitä ollenkaan ja annan tyttärelleni. Mietin, miten paksu vahakerros ja mitä kaikkea omenan pinnassa on. Osuuskunnan ruoasta tiedän, mistä se tulee ja miten se on viljelty. Se on iso asia, Katariina Broman sanoo.

Naiset kertovat saaneensa yhteisöllisestä viljelystä muutakin kuin syötävää. Kun samanhenkiset ihmiset kokoontuvat, syntyy uusia tuttavuus- ja ystävyyssuhteita.

- Näistä ihmisistä on tullut ystäviä. Kun ihmiset oppivat ymmärtämään toiminnan tarkoituksen, yhteisö muodostuu, Broman sanoo.

- Muutin Lahteen viime kesänä. Tämän ansiosta minusta on tullut enemmän lahtelainen. Olen osa paikallista yhteisöä, Halme lisää.

Tomaatteja pukkaa

Lahden Ruokaosuuskunnan satokausi jatkuu ainakin myöhäiseen syksyyn. Vielä on ratkaisematta, jatketaanko viljelyä läpi talven kasvihuoneessa.

Mutta ennen sään kylmenemistä osakkaat saavat vielä nauttia monista omien peltojen kesäherkuista. Heinäkuussa satolaarit täyttyvät esimerkiksi tomaateista.

Yhteisölliseen toimintaperiaatteeseen kuuluu sekin, että osuuskuntalaiset jakavat keskenään ruokaohjeita ja ajatuksia siitä, mihin kaikkeen kasviksia voi käyttää.

Katariina Broman aikoo nauttia tomaattinsa mozzarellan ja basilikan kanssa. Katri Halme puolestaan valmistautuu jo talveen ja kokkaa punaisista herkuista pastakastiketta pakkaseen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena