Koe uusi yle.fi

Haitari taipuu rokkiinkin

Harmonikansoitto ei ole menettänyt suosiotaan nuorten keskuudessa. Haitari ei jää soittimenakaan muiden varjoon, sillä vanhoista rokkiklassikoista on tehty hamonikoille sopivia sovituksia.

harmonikka
Kuvassa vasemmalla Tornion harmonikkakerhosta puheenjohtaja Ari Jaakkola ja taiteellinen johtaja Niko Mäenalanen.

Länsirajan kansanmusiikki- ja kansantanssitapahtuma Rajasoitto järjestetään tänä vuonna jo 28. kerran. Perinteiseen tapaan Rajasoitto on käynnistynyt harmonikkaleirillä. Harmonikkakerhon puheenjohtaja Ari Jaakkola ja kerhon taiteellinen johtaja Niko Mäenalanen osallistuvat leirille.

- Olen soittanut vuodesta 1986 lähtien ja leireillä olen ollut vuosittain vuodesta 2004 lähtien. On mukava vaihtaa kuulumisia rajan toiselta puolelta tulevien soittajien kanssa, Jaakkola sanoo.

Opettajia leirillä on muun muassa Tukholmasta. Leirillä opettajana toimivan Erik Iivosen mukana tuli oppilaitakin Ruotsista.

-Oppilaita on tullut tosi paljon vuosittain ja onneksi oppilaat vaihtuvatkin, että ei aina ole yhdet ja samat oppilaat. Tukholman seudulta on varmaankin käynyt leireillä 30 oppilasta, Jaakkola summaa.

Pojat saattavat vaihtaa harmonikan kitaraan murrosiässä ja haitari saattaa jäädä. Kyllähän haitarilla voi rockiakin soittaa.

Niko Mäenalanen

- Leirin olemassaoloaikana eli 28 vuoden aikana on ollut satoja oppilaita, sanoo pikku nassikasta leireillä mukana ollut Mäenalanen.

Digitaalisuus on hiipinyt harmonikansoittoonkin

Leirillä saatava oppi on monipuolista. Jaakkola kertoo, että opetusta saa aivan soittoasennosta lähtien.

- Soittoasentovirheet ovat hyvin yleisiä varsinkin aloittelijoilla. On tärkeää, että haitari pidetään oikealla tavalla sylissä ja remmit on säädetty oikein. Tällöin välttyy nivelien kulumisilta. Jos soittoasento on väärä, se varmasti rankaisee vanhempana.

Niko Mäenalanen uskoo, että nuoret arvostavat harmonikkaa soittimena.

- Kyllä varmaan, koko ajan enemmän ja enemmän. Se vähän riippuu varmaan myös siitä, missä päin asuu. Jos jossakin on keskittymä, jossa harrastetaan paljon harmonikansoittoa, niin silloin se on suosittua. Tietenkin myös ikä vaikuttaa. Pojat saattavat vaihtaa harmonikan kitaraan murrosiässä ja haitari saattaa jäädä.

Mutta kyllähän haitarilla voi rockiakin soittaa. Mäenalanen kertoo, että vanhoista rockklassikoista on tehty haitarille sopivia sovituksia.

- Soittimenakaan harmonikka ei jää paitsioon, hän lisää.

- Tavallaan uutena omana taiteenlajinaan on tullut digitaalisen haitarin soitto, niillä on omia mestaruuskilpailuja ihan Eurooppaa myöten. Sillä on suuri jalansija Euroopassa tällä hetkellä. Se on mahdollistanut tyylijlajin kirjon lajentumisen ja haitarin muuttumisen soittimena. Lisäksi se on oikeastaan vain lisännyt haitarin näkyvyyttä, Jaakola kertoo.

Moninainen ohjelmisto

Leiriläisten ensimmäinen konsertti on keskiviikkona kello 18 ja kappaleet alkavat olla pientä viilausta vaille valmiit. Taiteellinen johtaja Niko Mäenalanenkin on tyytyväinen tämänhetkiseen tasoon.

- Tässä juuri harjoiteltiin. Nyt ollaan sitten valmiina torikonsertteja varten. Me käydään myös soittamassa Haaparannan puolella. Soitamme monentyyppistä musiikkia.

Lauantaina Tornion musiikkitalolla pidetään kello 14 Pohjois-Kalotin avoin viihdeharmonikkakilpailu.

-Taso on vuosi vuodelta korkeampi ja ohjelmisto monipuolistuu, Mäenalanen mainitsee.