1. yle.fi
  2. Uutiset

Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta aloitetaan lisäselvitykset

Lisäselvitykset aloitetaan, koska Rosatomin laitosvaihtoehtoa ei ole mainittu hankkeen alkuperäisessä periaatepäätöksessä.

talous
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.Fennovoima

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Fennovoima aloittavat lisäselvitykset Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta. Lisäselvitykset aloitetaan, koska Rosatomin laitosvaihtoehtoa ei ole mainittu hankkeen alkuperäisessä periaatepäätöksessä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kertoo, että TEM tulee edellyttämään neljän asian selvittämistä Rosatomin laitosvaihtoehdon osalta. Ensinnäkin Fennovoiman on päivitettävä ydinvoimalahankkeen ympäristövaikutusten arviointi ajan tasalle. Lisäksi Säteilyturvakeskuksen on arvioitava hankkeen turvallisuus.

Myös Pyhäjoen kunta ottaa kantaa asiaan ja TEM järjestää hankkeesta lain mukaisen yleisen kuulemisen.

- Näiden selvitysten jälkeen otetaan juridisesti ja poliittisesti kantaa siihen, kattaako voimassa oleva periaatepäätös myös Rosatomin vaihtoehdon vai otetaanko eduskunnan heinäkuussa 2010 hyväksymä periaatepäätös uuteen käsittelyyn, Vapaavuori kommentoi.

Eri selvitysten valmistuminen kestää noin vuoden.

Kaiken kaikkiaan Vapaavuori kertoo olevansa tyytyväinen Fennovoiman ilmoitukseen jatkaa neuvotteluja Rosatomin kanssa. Vapaavuori sanoo, että tämä vaihtoehto vahvistaa ydinvoimalahankkeen rahoituspohjan.

Lue seuraavaksi