Jättikonna tekemässä lopun Australian kääpiökrokotiileista

Jättikonnia tuotiin Australiaan syömään tuhohyönteisiä viljelmiltä. Myrkyllinen otus otti ohjaat omiin käsiinsä ja siitä tulikin vitsaus.

luonto

Australiaan Havaijilta tuotu myrkyllinen jättikonna on hävittämässä sukupuuttoon Australian ainutlaatuisen kääpiökrokotiilikannan, varoittavat tutkijat.

Charles Darwin -yliopiston tutkijaryhmä on selvittänyt jätti- eli agakonnan vaikutusta jokien jyrkännealueisiin ja todennut, että makeassa vedessä elävien harvinaisten kääpiökrokotiilien määrä on vähentynyt huomattavasti sammakkojen asetuttua samoille alueille.

Jättikonnia alettiin tuoda Havaijilta 1930-luvulla popsimaan sokeriviljelmiä vaivanneita kovakuoriaisia. Ilman luontaisia vihollisia ja nopean lisääntymisvauhtinsa vuoksi lajista tuli pian itsestään vitsaus, joka levittäytyy edelleen vauhdikkaasti poikki Luoteis-Australian. Joka vuosi sammakoita löytyy 50 kilometriä aiempaa edempää.

Konna vastaan krokotiili 0 - 0

Jättikonna on maailman suurin konnalaji. Se ei silti ole viittätoista senttiä pitempi, eikä suinkaan käy krokotiilin kimppuun, vaan kohtaaminen on molempien tappioksi: krokotiili syö sammakon ja kuolee sen myrkkyyn.

Ennen jättikonnien aikaa Victoria- ja Bullojokien tutkimusalueelta Pohjoisterritoriosta laskettiin 28 kääpiökrokotiilia. Määrä on pudonnut viidessä vuodessa kymmeneen krokotiiliin.

– Kuolleet krokotiilit ja merkit, joiden mukaan ne olivat syöneet jättikonnia, viittaavat vahvasti siihen, että tulokkaat ovat suora syy kannan pienenemiseen, sanoo tutkimuksen johtaja Adam Britton.

Ovelimmat krokotiilit syövät vain jalat

Kääpiökrokotiili kasvaa enintään 1,7 metrin mittaiseksi, naaras vain 70-senttiseksi. Muut makean veden krokotiilit ovat kaksi kertaa kääpiösukulaistensa kokoisia.

Geneettisesti lajeista ei ole kuitenkaan löydetty mitään eroa. Pientä kokoa pidetäänkin yksinkertaisesti seurauksena siitä, etteivät yksilöt ole saaneet kasvuiässä riittävästi ravintoa.

Jättikonna, jolla on myrkkypussi päälaella, on hengenvaarallinen muillekin makean veden krokotiileille - kuten monille muillekin lajeille - mutta pienen kokonsa vuoksi kääpiökrokotiilit kestävät myrkkyä erityisen heikosti.

Yhdeltä alueelta löytyi kuitenkin toivon kipinä: siellä krokotiilit olivat ryhtyneet syömään sammakosta vain myrkyttömän osan, takajalat.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset