1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaihtoehtoiset missikilpailut kasvattavat suosiotaan

Uudenlaisia missikilpailuja järjestetään vuosi vuodelta enemmän. Missitittelin voi ansaita nykyään perinteisen kauneusihanteen sijasta asenteella ja omalla tyylillä.

Kotimaan uutiset
Leena Luuri
Miss Gay Finland Leena LuuriMaija Tuunila / Yle

Miss Suomi -kilpailu ei kiinnosta ihmisiä enää samalla tapaa kuin aikaisemmin. Liv-kanavalle siirtynyt Miss Suomi -kilpailu keräsi viime vuonna noin puoli miljoonaa katsojaa. Vuotta aikaisemmin katsojien määrä oli yli miljoona, eli kaksinkertainen.

Viime vuosien aikana vaihtoehtoisten missikisojen määrä ja suosio on sen sijaan lisääntynyt. Missikilpailuja järjestetään nyt erilaisia tyylejä ja kauneusihanteita ajatellen. Uudenlaisissa missikisoissa painotetaan ulkonäön lisäksi yhä enemmän kilpailijoiden ajatusmaailmaa ja asennetta.

Tuoreimpana tulokkaana on Helsingissä tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestettävä Miss Rock -kilpailu. Kisan järjestäjän Jonna Sandbergin mukaan tarvetta kisalle oli, koska rock-henkisiä naisia ei oteta mukaan perinteisiin missi- ja mallikilpailuihin. Sanberg kertoo, että kilpailussa mukana olevilla naisilla on tatuointeja, lävistyksiä ja piilokaljuja.

- Tämän kisan kilpailijat ovat minun mielestäni kauniita naisia, Sanberg sanoo.

Kolmatta kertaa järjestettävässä Pin-Up Finland -kilpailussa painoarvoa saavat 50-luvun tyyli ja rohkea asenne. Kisan järjestäjiin kuuluvan Olivia Rougen mukaan kilpailu on saanut hyvää palautetta ja rohkaissut ihmisiä toteuttamaan omaa tyyliään. Pin-up-tyyliä voi Rougen mukaan kantaa kuka tahansa ikään tai kokoon katsomatta. Rouge sanoo, ettei pidä pelkällä kauneudella kilpailemisesta.

- Vaikka tämäkin kilpailu on periaatteessa kauneuskilpailu en koe, että se on ainoa asia jolla ratsastetaan voittoon.

Suomen ensimmäiseksi Miss Gay Finlandiksi kruunattiin keskiviikkona 26.6. kotkalainen Leena Luuri, kun taas Mr. Gay Finland järjestettiin tänä vuonna jo neljättä kertaa.

- Homo- ja biseksuaaleille suunnatuissa kilpailuissa ulkonäön lisäksi voittajalta tulee löytyä aivot, sanoo tuoreeksi Mr. Gay Finlandiksi valittu Aleks Vehkala.

Leena Luuri kertoo, ettei olisi uskonut pienenä voittavansa missikisaa. Luurin mukaan on hienoa voittaa missikisa olemalla pelkästään oma itsensä.

- On tärkeää, että on olemassa tällaisia kisoja erilaisia ihmisiä varten, eikä kenenkään tarvitse sulautua yhteen muottiin, Luuri sanoo.

Uudenlaiset kauneuskilpailut yleistyvät, mutta samalla perinteisemmät kilpailut kiinnostavat vielä valtayleisöä. Facebookissa Miss Suomi -sivulla tykkääjien määrä on kuitenkin samoissa lukemissa Pin-Up Finlandin, Miss Rockin ja Mr. Gay Finlandin tykkääjien kanssa.

Lue seuraavaksi