1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Europarlamentti hyväksyi teollisuuden päästöoikeuksien lykkäämisen lievennettynä

Seuraavaksi päästöoikeuksien huutokaupan lykkäys etenee europarlamentin, jäsenmaiden ja EU:n komission yhteisiin neuvotteluihin.

Ulkomaat

Euroopan parlamentti on yllättäen päättänyt tiukennuksesta teollisuuden päästöoikeuksien huutokauppa-aikatauluun.

Europarlamentti hyväksyi keskiviikkoiltapäivänä esityksen, jonka mukaan EU saa ottaa kuluvalla kaudella 2013 – 2020 pois huutokaupasta 900 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöoikeudet edistääkseen ilmastonsuojelua. Hyväksytty esitys on lähes samansisältöinen kuin EU:n komission esitys, jonka europarlamentti hylkäsi huhtikuussa. Tärkein muutos on se, että päästöoikeuksia saa ottaa pois huutokaupasta vain kerran kuluvan kauden aikana.

EU:n komissio ryhtyi puuhaamaan muutosta päästöoikeuksien huutokauppa-aikatauluun, jotta oikeuksien hinta nousisi ja järjestelmä alkaisi taas kannustaa ilmastonsuojeluun.

Yksi oikeus antaa yritykselle oikeuden päästää ilmaan tonnin hiilidioksidia. Oikeuksien suuren määrän ja talouden taantuman vuoksi hiilidioksiditonnin hinta on laskenut alle neljän euron. Tavoite oli 30 euroa.

Kuuma aihe europarlamentissa

Keskiviikon äänestystulos poikkeaa huomattavasti europarlamentin ympäristövaliokunnan nihkeämmästä kannasta päästöoikeuksien huutokauppa-aikataulun muuttamiseen. Asia palautui ympäristövaliokunnalle sen jälkeen, kun europarlamentin täysistunto huhtikuussa hylkäsi ensimmäisen ehdotuksen päästöoikeuksien lykkäämisestä.

Ympäristövaliokunta katsoi, että huutokaupasta pois otetut päästöoikeudet pitää palauttaa markkinoille heti seuraavana vuonna. Huutokauppatuloista osa olisi valiokunnan mielestä pitänyt ohjata teollisuuden ympäristöinvestointeihin.

Teollisuuden etujärjestöt ovat vastustaneet muutoksia päästökaupan aikatauluihin, koska ne pelkäävät energian hinnannousun hankaloittavan yritysten toimintaa entisestään taantuman aikana.

Ympäristövaliokunnan ja teollisuuden kannat eivät kuitenkaan menneet läpi keskiviikon täysistunnossa.

Seuraavaksi päästöoikeuksien huutokaupan lykkäys etenee europarlamentin, jäsenmaiden ja EU:n komission yhteisiin neuvotteluihin. EU:n jäsenmaat eivät ole vielä ratkaisseet kantaansa päästöoikeuksien huutokaupan lykkäämiseen, koska Saksan kanta on auki. Saksassa talous- ja ympäristöministeri ovat eri mieltä lykkäyksestä.

Päivitetty 3.7. klo 15.40: hiilidioksiditonnit saadaan ottaa pois huutokaupasta kuluvalla kaudella

Lue seuraavaksi