1. yle.fi
  2. Uutiset

Morsiussaunassa hikoillaan pois vanhat heilat

Polttarikausi käy kuumimillaan. Niin käyvät myös saunojen kiukaat, kun polttareita juhlitaan suomalaisen kansanperinteen mukaisin menoin.

Kotimaan uutiset
Maija Auramies
"Ennen vanhaan yhteen morsiussaunan vihdoista saatettiin laittaa nokkosia joukkoon", Maija Auramies kertoo. Nykyään morsiamen selän vihtominen rakkuloille ei ole suotavaa.Hanna Hantula / Yle

Morsiussauna on vanha perinne, jossa tapahtumien keskipisteenä on pian avioliittoon astuva neito. Tapa juontaa juurensa muinaisista pakana-ajoista, mutta pitää pintansa myös modernissa polttarikulttuurissa.

Morsiussaunaan kuuluu monenlaista ohjelmanumeroa: laulamista, vihtomista, morsiamen kylvettämistä ja kaunistamista. Sauna on tapana koristella liinavaatteilla ja kukkasilla. Morsian kuitenkin istutetaan katajanoksien päälle muistutuksena siitä, että avioliitto ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

- Pistelyyn onneksi tottuu aika nopeasti, kertoo nurmijärveläinen Maija Auramies, joka on järjestänyt tuttavilleen jo toistakymmentä morsiussaunaa.

Saunassa tehdään totta kai myös taikoja. Yksi tärkeimmistä morsiussaunan taioista auttaa unohtamaan vanhat mielitietyt.

- Morsianta vihdotaan, ja samalla morsiamen pitää huutaa pois entiset heilansa: "Matti pois! Pertti pois! Siinä meni Esko!"

Laminoituja loitsuja

Helsinkiläinen Essi Mäkelä järjesti vuosi sitten polttarit ystävälleen. Polttareihin kuului myös morsiussauna, jonka käytännön järjestelyissä hyödynnettiin modernia teknologiaa.

- Siellä oli yksi loitsu, jonka laminoin kaikille, ettei se pääsisi liikaa kastumaan saunassa.

Morsiussaunakonkari Maija Auramies kertookin, että vaikka mökkisauna järvenrannalla onkin idyllinen, voi perinnettä mukauttaa tarpeen mukaan. Mäkelän järjestämät polttarit juhlittiin kaupunkimiljöössä, eikä yleisöstäkään ollut harmia.

- Se oli tosi hauskaa. Turistit seurasivat vierestä kuinka luettiin härskejä loruja ja piiskattiin yhtä meistä. Mikäs siinä.

Kaupungin kestustassa olevaa kattosaunaa ei kuitenkaan kannata lähteä kiertämään alasti vanhojen heilojen nimiä huudellen.

Rauhaa ja riehaa

Kansanperinteeseen pohjaavissa polttarimenoissa on kyse hiljentymisestä ja kaipuusta aitojen asioiden äärelle, kertoo Oulun yliopiston dosentti, tietokirjailija Kaarina Kailo.

- Ihmiset ovat kyllästyneet markkinameininkiin. Joka paikka on täynnä marketteja ja ostamista ja kaupallista ja kuluttamista! Ehkä tässä sitten on kyse paluusta yksinkertaisempaan, elämyksellisempään olemiseen.

Myös Maija Auramiehen mielestä saunottamisessa mennään ihon alle. Polttarit ovat usein ystävien pintapuolista biletystä, joissa ei ole sijaa rauhoittumiselle. Morsiussauna tarjoaa tilaisuuden hidastaa tahtia häähumun keskellä.

- Se on erityinen hetki, jossa morsiamelle tarjoutuu tilaisuus pysähtyä suuren muutoksen äärelle.

Pelkkää hiljentymistä morsiussauna ei kuitenkaan ole. Perinteen mukaan on tärkeää pitää mahdollisimman paljon meteliä saunaan saavuttaessa, kertoo Auramies. Näin ajetaan pahat henget pois juhlapaikalta.

Maija Auramies: Ohjeita morsiussaunaan (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi