1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinät kukkivat nyt koko maassa

Siitepölyä on havaittu viime päivinä runsaasti esimerkiksi Turussa ja Tampereella, mutta Lapissa määrät ovat vielä matalia. Määrien päivittäiset vaihtelut ovat heinän kohdalla suuria.

luonto
Timotei
Raine Martikainen / Yle

Heinien kukinta on aikaisessa tänä vuonna. Kukinnan uskotaan jatkuvan elokuun puolelle, koska heinälajeja on noin 150 joistanoin 40 on yleisiä ja laajimmin kasvavia lajeja. Pujon kukinta on vasta alkamassa. Sen kukinta alkaa keskimäärin hienäkuun puolivälissä.

Säistä riippuu kuinka pitkä piina allergikoilla on edessä. Sade pesee ilman tehokkaasti, mutta aurinkoinen sää saa pölyt tehokkaasti uudelleen ilmaan.

Allergia-ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan soittoja neuvontapuhelimeen tulee nyt tasaiseen tahtiin.

- Soittoja tulee, mutta koska kyseessä on jokakesäinen juttu, niin allergikot osaavat jo tunnistaa omat oireensa. Aina on kuitenkin myös uusia sairastuneita, jotka kaipaavat neuvoja.

Miten heinänuhan tunnistaa?

Moni neuvontapuhelimeen soittava kysyy, miten heinänuhan erottaa flunssasta.

Kyllä allergialääke auttaa, vaikka sen ottaminen aloitettaisiin vasta nyt.

Anne Vuorenmaa

- Allerginen nuha on vetistävää, kun flunssassa se on paksumpaa. Useimmiten allergiaan liittyvät myös silmäoireet, silmät ovat aristavat ja vetistävät.

Vuorenmaan mukaan allergialääke auttaa useimpia, vaikka lääkityksen aloittaisi vasta oireiden ilmaannuttua.

- Sellaisille ihmisille, jotka ovat saaneet paljon oireita esimerkiksi aiempina vuosina, lääkitys suositellaan aloittamaan jo etukäteen. Mutta kyllä allergialääke auttaa, vaikka sen ottaminen aloitettaisiin vasta nyt.

Siitepölysuodatin helpottaa sisätiloissa oleskelua

Allergia-ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaalla on myös edullinen vinkki sisäilman siitepölymäärän vähentämiseksi.

- Ikkunoihin kannattaisi hankkia siitepölysuodattimet. Suodatin on harsokangas, jonka voi asentaa ikkunoihin. Kangasta saa ihan rautakaupasta ja se kiinnitetään tarranauhalla.

Allergisten ei kannata myöskään kuivata tai tuulettaa vaatteita ulkona.

- Siitepöly tarttuu märkään pyykkiin, eikä petivaatteitakaan kannata tuuletella ulkona.

Lue seuraavaksi