1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiilihappo ei maistu, mutta vaikuttaa makuun

Maistele kesälomalla aikasi kuluksi kahta eri virvoitusjuomaa. Tuntuuko siltä kuin toisessa olisi isommat hiilihappokuplat? Jos, niin makunystyräsi huijaavat sinua pahemman kerran.

ilmiöt
Keltaista limonadia kaadetaan.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kesähelteillä kivennäisvettä voi kutsua yhdeksi parhaista janojuomista.

Sillä on kuitenkin merkitystä hiilihappojen kannalta, kaataako lasiinsa esimerkiksi Vichy Originalia vai Novellea. Merkitystä on myös sillä, kaataako juoman lasiin vai juoko sen suoraan pullosta.

Virvoitusjuomien hiilihapotuksessa on eroja. Jos juomia oikein makustelee, voi tuntua niin kuin hiilihappojen kuplilla olisi kokoeroja.

Tässä makunystyrämme tekevät kuitenkin väärän johtopäätöksen. Hapot ovat kaikki samankokoisia.

- Hiilihapot ovat yksi tuotteen ominaisuus siinä, missä esimerkiksi sokeripitoisuus, kertoo Hatwallin markkinointipäällikkö Leena Koskinen.

Hiilihappopitoisuuksia säädellään jokaista juomaa varten.

- Pitoisuus vaikuttaa siihen, miltä juomat maistuvat. Makuun vaikuttavat myös raaka-aineet. Sillä on merkitystä, miten hiilidioksidi sitoutuu nesteeseen ja vapautuu siitä.

Lämmin hiilihappo muuttaa makua

Virvoitusjuoman maku on monen tekijän yhdistelmä. Hiilihappojen määrä vaikuttaa juoman makuun, mutta hiilihappojen tuntemukseen taas vaikuttaa moni seikka.

- Veden laatu, juodaanko suoraan pullosta, juodaanko juoma aamulla vai illalla ja tuotteen lämpötila, Koskinen luettelee.

Vichy vaatii hieman harjoittelu. Se on kyllä vaativampi tuote.

Leena Koskinen

Hiilihapotetut tuotteet ovat tarkoitettu nautittavaksi viileänä, sillä silloin maku on raikas. Kun juoma lämpenee, lämpenevät hiilihapotkin. Ne eivät kuitenkaan katoa mihinkään, vaikka tuntuvat jälleen kerran "pienemmiltä".

- Jos hiilihapotetut juomat lämpenevät, tuntuma hiilihaposta muuttuu. Silloin tuntuu kuin niitä olisi vähemmän.

Koskinen myöntää, että esimerkiksi Vichyssä ja Novellessa on suuri ero. Vichyn happopitoisuus on kosolti suurempi.

- Vichy vaatii hieman harjoittelua. Se on kyllä vaativampi tuote.

Lue seuraavaksi