Maa- ja metsätalousministeri: Maatalouspolitiikka pitää nyt hyödyntää täysimääräisesti

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen mukaan EU:n uusi maatalouspolitiikka pitää nyt hyödyntää täysimääräisesti. Kansallinen tuki tulee vasta tämän jälkeen vuoroon. Suomen esitys 141-tuen jatkosta valmistuu syys-lokakuussa.

Kotimaa
Maataloustuottajat ilmaisivat tukensa Suomen 141-tukineuvotteluille Seinäjoella Farmarissa.
Maataloustuottajat ilmaisivat tukensa Suomen 141-tukineuvotteluille Seinäjoen rautatieasemalla 3. heinäkuuta.Anri Koski/Yle

Maa- ja metsatalousministeri Jari Koskinen saapui Farmari-maatalousnäyttelyyn Seinäjoelle yhdessä Euroopan komission Maatalouden pääosaston pääjohtaja Jerzy Plewan kanssa. Jo junamatkalla käytiin Koskisen mukaan hyviä keskusteluja Suomen maatalouden tilasta.

- Meillä oli kolme tuntia aikaa käydä läpi ja pohjustaa asioita. Tällaiset vierailut ovat erittäin hyödyllisiä, sillä käymällä paikan päällä asiat selviävät paremmin, Koskinen toteaa.

Vastassa Seinäjoella oli Suomen 141-tukineuvotteluja tukeva MTK:n mielenosoitus. Pääjohtaja Plewalle oli myös junaan valikoitunut aivan sattumalta paikka numero 141.

Suomen esitys valmistuu syksyllä

EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta päästiin sopuun kesäkuussa. Nyt kun yleinen uudistus on saatu pakettiin, Suomen omaa esitystä valmistellaan Koskisen mukaan heinä-elokuun ajan, ja virallisen esityksen pitäisi olla valmis syys-lokakuussa. Tavoitteena on, että Suomen kansallinen 141-tuki jatkuu.

- Totta kai tavoite on, että tuki jatkuu. Se oli yksi osa liittymistä EU:hun ja neljä kertaa aiemmin sen jatkosta on jo neuvoteltu, Koskinen summaa.

EU-artikla lähtee siitä, että Suomen pitää hyödyntää täysimääräisesti nyt sovittu maatalouspolitiikka. Tämä vaikuttaa Koskisen mukaan suoraan esitykseen, joka tehdään komissiolle.

- Huonoa esitystä sinne ei kannata lähettää, vaan pitää olla hyvät esitykset ja hyvät perustelut.

Toiveissa on, että 141-tuki säilyisi entisellään ainakin ensi vuoden. Uusi maatalouspolitiikka astuu voimaan vuonna 2015.

Nuoret tuottajat huomioitiin

EU:n maatalouspaketissa sovittu nuorten viljelijöiden tuki kirvoitti Farmarin yleisötilaisuudessa suosionosoitukset. Koskinen mukaan tuki on tärkeä signaali EU:ltä, että nuoria tuottajia halutaan.

- Se on yksi uusi elementti, että osa suorista tuista kohdennetaan nuorille viljelijöille. Summa ei ole kovin suuri, jos oikein muistan 60-70 euroa per hehtaari, mutta kyllä kaikki raha on kotiinpäin, Koskinen toteaa.

Viherryttämiseenkin Koskinen suhtautuu positiivisesti. Hänen mukaansa Suomella on jo ollut oma kattava ympäristöohjelma, mutta viherryttämisohjelman lopputulos on hyvä, ja huomioi Koskisen mukaan Suomen olosuhteet.