Tiesitkö tämän? Laki ei vaadi vauvalle nimeä

Teoriassa suomalaisvauva voi jäädä virallisesti vaille nimeä koko elämäksi. Suomessa ei ole varsinaista nimipakkoa, mutta käytännössä yhteiskunta vaatii monessa kohdassa henkilön nimen. Pisimpään lapsi eli nimettömänä Turussa.

Kotimaa
Vauva.
Hanna Terävä / Yle

Kun lapsi syntyy, hän on ainakin hetken virallisesti nimetön. Vanhemmat ovat varmasti nimeä jo pidempään pohtineet, mutta virallisissa kansissa sitä ei ole. Mutta kuinka pitkän tai lyhyen ajan kuluessa nimen pitää jo virallisissa asiakirjoissa ja rekistereissä lain mukaan näkyä?

- Silloin kun sairaala ilmoittaa lapsen syntyneeksi, lapsi saa automaattisesti henkilötunnuksen. Silloin lähtee kirje vanhemmille, jossa velvotetaan vanhemmat kahden kuukauden kuluessa ilmoittamaan nimet rekisteriin, kertoo toimistosihteeri Tarja Saarinen Porin maistraatista.

Mikäli mainitun ajan puitteissa nimi jää ilmoittamatta, ei siitä kuitenkaan koidu välittömiä seuraamuksia.

-Jonkinlaista seurantaa pyritään pitämään sekä meillä että kirkkoherran virastossa, mutta kattavasti sitä ei pystytä kontrolloimaan. Siihen ei myöskään ole sanktioita, muita kuin että esimerkiksi Kela-korttia ei saa ennenkuin lapsella on nimet.

Näin ollen teoreettisesti ihminen voi olla nimetön koko elämänsä, eikä Suomessa ole nimipakkoa.

Ajan mittaan tulee kuitenkin niin paljon tilanteita, joissa nimi vaaditaan, että Saarisen mukaan ihmisen on käytännössä mahdoton säilyä nimettömänä.

- Henkilöllisyystodistuksia ei ilman nimeä myönnetä, ja mahtaako lapsi edes päästä esikouluun tai kouluunkaan.

Pisimpiä tiedossa olleita nimettömyyksiä löytyy Turun maistraatista, jossa tapaus oli kestänyt vuoden päivät.

- Siellä yritettiin keksiä kaikennäköisiä keinoja jopa lastensuojeluilmoituksen kautta vedoten, etteivät vanhemmat hoitaneet velvollisuuksiaan. Tähänkin kuitenkin lopulta löytyi nimi, Tarja Saarinen sanoo.