Hyppää sisältöön

Onko hevosvaunuhurjastelu johtanut kuolemattomaan päin prinkkalaa -sanontaan?

Jos joku asia epäonnistuu, on hyvin luonnollista käyttää sanontaa, että "se meni päin prinkkalaa". Mutta mikä on tämä myyttinen prinkkala? Tutkintalinjat johtavat Turkuun ja liikenneonnettomuuteen.

Kuva: YLE

Kun joku asia, teko tai suunnitelma epäonnistuu, todetaan usein että asia on mennyt päin prinkkalaa. Tutun sanonnan taustat ovat kuitenkin mysteeri monelle.

- Niin kuin vanhoista sanonnoista yleensä, niin mitään kovin varmaa alkuperää ei tunneta. Mutta paljon on teorioita ja joku niistä voi olla oikeakin, pyörittelee kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönroos Kotimaisten kielten keskuksesta.

Prinkkala-sanan yksi teorioista vie Turkuun, jossa Kakskerran kaupunginosassa sijaitsee Brinkhallin kartano.

- Se voi myös viitata Turun keskustassa sijaitsevaan Brinkkalan taloon, joka on tunnettu joulurauhan julistamisesta, kertoo Grönroos.

Käännös Prinkkalaan päin!

Se, että joku asia menee päin prinkkalaa eli epäonnistuu, liittyy Grönroosin mukaan mahdollisesti kolarointiin.

- Siitäkin on vielä kaksi eri versiota. Perimätiedon mukaan joku olisi aikoinaan ajanut vaunuillaan Turun keskustan Brinkkalan talon seinään suurista maaherran juhlista lähdettyään. Tämä olisi tarinan mukaan tapahtunut 1820-luvulla.

On myös kerrottu, että kolarointi liittyy Kakskerran Brinkhallin kartanoon, johon on usein hevosvaunuilla kovassa vauhdissa törmätty.

- Tämän kertomuksen mukaan alunperin sanonta olisi ollut muotoa "mennä päin Prinkkalan muuria", josta muuri-sana on myöhemmin pudonnut pois.

Näiden liikenneonnettomuuksien lisäksi löytyy vielä teoriahaara, joka liittyy sotaväkeen.

- Brinkkalan talon edessä on aikoinaan pitänyt sotaväki harjoituksiaan. Kaikille eivät ole oikea ja vasen olleet selvillä, joten on komennettu kääntymään Brinkkalaan päin.