Kiteellä tehdään jälleen suksia

Perinteikäs Karhun suksitehdas on polkaistu liikkeelle Kiteellä uusien yhtiöiden voimin. Toukokuussa konkurssiin menneessä tehtaassa valmistetaan nyt suomalaisia YOKO-suksia.

talous
Suksien laatua valvotaan KSF Sport Oy:n Kiteen suksitehtaalla.
Suksien laatua valvotaan nyt KSF Sport Oy:n Kiteen tehtaalla. Ari Haimakainen / Yle

Keväällä konkurssiin menneessä Kiteen suksitehtaassa on alettu valmistaa suomalaisia YOKO-suksia. Niitä on myyty ennakkoon jo 20 000 paria.

Karhu-tuotemerkin menetyksen ja keväisen konkurssin mukana uhkasi Kiteeltä hävitä iso määrä työpaikkoja ja erikoisosaamista, mutta nyt suksia puristetaan ja laatua tarkkaillaan jälleen jopa 40:n työvuoden kokemuksella.

YOKO-suksien valmistaminen työllistää heinäkuun lopussa, kahdessa vuorossa kaikkiaan 30 ihmistä. Tehtaan koneet pyörivät nyt KSF Sport Oy:n merkeissä.

KSF Sportin toimitusjohtaja Harri Kirvesniemi kertoo, että nykyistä reilun 40 000 suksiparin maksimituotantoa on toiveissa kasvattaa lähivuosina.

Meillä varmasti vientimarkkina tulee olemaan olennaisesti suurempi kuin aikaisemmin.

Harri Kirvesniemi

- Meillä varmasti vientimarkkina tulee olemaan olennaisesti suurempi kuin aikaisemmin. Se tarkoittaa sitä, että on päästävä reilusti yli 50 000 parin vuositahtiin.

Luisto vai pito?

Kumpi on suksitehtaan pyörittämisessä tärkeämpää: luisto vai pito?

- Ehkä se että hommat luistaa, mutta kyllä tämän meidän syömähampaan, pitopohjasuksen osalta myös se pito on tärkeä, Harri Kirvesniemi naurahtaa.

Tekstiileistä neuvotellaan

Suksipuolelle laajentava YOKO on perinteisesti tunnettu urheilutekstiileistään. Nyt kun latu on aukaistu Kiteelle, tunnettu kansainvälinen brändi suunnittelee myös laadukkaimpien tekstiiliensä valmistuksen siirtämistä Kiinasta Pohjois-Karjalaan.

Yhtiö käy parhaillaan neuvotteluja Kiteen Tekstiiliteollisuus Oy:n kanssa, joka aloittelee toimintaansa Marimekolta vapautuvissa tiloissa.

YOKO:n toimitusjohtaja Jani Gustafsson kertoo, että kustannustaso on noussut Aasiassa.

Tällä hetkellä kustannustaso Aasiassa on hiukan noussut.

Jani Gustafsson

- Tällä hetkellä kustannustaso Aasiassa on hiukan noussut ja tekstiilituotannossa, varsinkin tässä meidän huippupäädyssä, materiaalikustannuksen osuus on niin valtavan suuri, että sen työnosuuden, mikä perinteisesti siellä Aasiassa on vaikuttanut siihen, että tuotantoa on sinne siirretty, on aika pieni osuus itse asiassa koko lopputuotteen hinnasta.

- Siltä kantilta ajateltuna tämä siirto voi olla mahdollinen, toimitusjohtaja Gustafsson sanoo.

Jos neuvottelut tuottavat tulosta, urheilutekstiilien valmistus käynnistyy Kiteellä aikaisintaan keväällä 2014. Töitä voisi olla tarjolla valtaosalle Marimekon entisistä työntekijöistä.